Süüdistus: Viisitamm sai altkäemaksu ärimees Vello Kingilt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Viisitamm
Mart Viisitamm Foto: Ants Liigus

Septembri alguses Pärnu maakohtu ette astuv Pärnu keskerakondlasest linnapea Mart Viisitamm sai kaitsepolitsei uurimisandmetel altkäemaksu ärimees Vello Kingilt, keda samuti ootab samas süüasjas kohtutee.

Praegu Tänavapuhastuse ASi juhtiv Kink on eeluurimisel kogutud andmete järgi seotud süüepisoodiga, mis käsitleb 2005. aastal Viisitammele 29 500 krooni suuruse altkäemaksu andmist.

Prokuratuuri teatel lõi Viisitamm selle eest ametiseisundit kasutades kahele ettevõttele hankemenetluses põhjendamatuid soodustingimusi, rikkudes sellega riigihangete teostamise nõudeid. «Tänavapuhastuse AS süüdistusega siiski seotud ei ole,» täpsustas Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Külli Kivioja BNSile.

Tema sõnul sai Kink süüdistuse altkäemaksu andmises, mille eest näeb karistusseadustik kohtus süüdimõistmisel ette ühe- kuni viieaastase vangistuse.

Pärnu maakohtus toimub Viisitamme, Kingi ja Pärnu abilinnapea Simmo Saare süüasjas korraldav eelistung 4. septembril kohtunik Indrek Nummerti juhtimisel. Istungil saavad osapooled esitada taotlusi ja pannakse paika protsessi algusaeg.

Lääne ringkonnaprokuratuur saatis Viisitamme, Saare ja Kingi süüasja kohtusse juuli alguses, süüdistades linnajuhte kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises ning usalduse kuritarvitamises. Viisitamm sai süüdistuse ka altkäemaksu võtmises ja Kink selle andmises.

Süüdistuse kohaselt tegutsesid Viisitamm ja Saar ametiisikutena oma kohustusi täites eraõigusliku juriidilise isiku huvides, jättes kõrvale avalikus halduses kehtestatud põhimõtted, mis kohustavad ametiülesandeid täites kasutama avalikku võimu vaid avalikes huvides.

Süüdistuse kohaselt avaldasid Viisitamm ja Saar ühe hankes osalenud ettevõtte pakkumise kolmandale isikule, kellel ei ole õigust selles sisalduvat informatsiooni teada saada. Pakkumus sisaldas muuhulgas äritegevust puudutavat teavet, mis on konfidentsiaalne ning mida on ametiisikul kohustus hoida saladuses.

Viisitamm sai süüdistuse veel ühes analoogses kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises.

Altkäemaksu võtmine leidis vastavalt süüdistusele aset 2005. aastal, mil Viisitamm sai 29.500 krooni selle eest, et lõi oma linnapea ametiseisundit kasutades kahele ettevõttele hankemenetluses põhjendamatuid soodustingimusi, rikkudes sellega riigihangete teostamise nõudeid.

Karistusseadustik näeb kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumise eest ette rahalise karistuse, usalduse kuritarvitamise eest rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse ning altkäemaksu võtmise eest kuni viieaastase vangistuse.

Viisitamm on ise kommenteerinud, et süüdistus altkäemaksu võtmises on seotud temale kuuluva firmaga OÜ 2+3 Mööbel ning puudutab ettevõtte esitatud transpordiarvet aastast 2006. «Ma olevat selle ettevõttega teinud 2005. aasta suvel ebaseadusliku tehingu ja saanud 7-8 kuud hiljem selle eest 2000 krooni altkäemaksu,» lausus Viisitamm juuli alguses BNSile.

Viisitamm kirjutas juuli alguses oma blogis veel, et lisaks altkäemaksuvõtmisele süüdistab prokuratuur teda kolmes episoodis. «Esiteks 2005-2008 Pärnu linna teede- ja tänavate puhastuse hanke suunamises ASile Baltifast. Teiseks Pärnu linna teede-ja tänavate puhatuse hanke taaskordses suunamises ASile Baltifast perioodiks 2008-2011. Ja kolmandaks Spordihalli ehitamisel ärisaladuse teatavakstegemises kolmandale osapoolele,» kirjutas ta.

Kaitsepolitsei korraldas seoses teehooldushanke tagamaid uuriva kriminaalasjaga mullu 24. oktoobril Pärnu linnajuhtide tööruumides läbiotsimise. Kaitsepolitsei kuulutas mullu 28. novembril Viisitamme ja mullu 2. detsembril Saare kuriteos kahtlustatavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles