Eesti narkokullereid värvatakse välismaal

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani politseinik valvamas konfiskeeritud narkootikume.
Iraani politseinik valvamas konfiskeeritud narkootikume. Foto: Reuters / Scanpix

Eestist pärit narkokullerite arv ei ole viimasel ajal vähenenud, küll aga on nende seas aina enam neid, keda värvatakse välismaal.

«Narkokullerite arv  eelmise ja üle-eelmise aastaga võrreldes on jäänud samaks,» ütles keskkriminaalpolitsei narkoüksuse juhi kohusetäitja Leho Laur.

Küll aga on tema sõnul muutunud kullerite rahvus. «Kui vanasti olid enamasti eestlased, siis nüüd on vene rahvusest rohkem juurde tulnud,» selgitas ta.

Tihti ei ole välismaal tabatud narkokulleritel enam otsest seost Eestiga ehk neid ei värvata enam mitte siin, vaid see toimub välismaal.

Samas ei saa politsei kinnitusel väita, et pärast mitme Eestis tegutsenud narkomuulade palkaja tabamist oleks narkokullerite värbamine siin lõppenud. «Otseselt ei saa öelda, et nüüd, kui paar gruppi on likvideeritud, on ka probleem iseenesest likvideeritud. See oleks ennatlik,» tõdes Laur.

Eestist pärit narkokullerite seas on erinevas vanuses inimesi, kuid valdavalt on tegu nooremate meestega.

Lauri sõnul teeb Eesti politsei narkokullerite värbajate tabamiseks koostööd välisriikide õiguskaitseorganitega ja seda on kavas ka edaspidi teha.

Välisministeeriumi andmetel on tänavu augusti alguse seisuga võõrsil kinni peetud 20 Eestist pärit inimest, keda süüdistatakse kas narkootikumide veos või narkootilise aine omamises. Eesti narkokullereid on tänavu kinni peetud Soomes, Hispaanias, Prantsusmaal, Lätis, Itaalias, Saksamaal, Türgis, Tais, Ecuadoris, Peruus ja Brasiilias.

Mullu tabati 32 Eestist pärit narkokullerit, üks eestimaalane jäi vahele narkootikumide tootmiseks vajaliku ainega. Neid peeti kinni Belgias, Soomes, Taanis, Portugalis, Suurbritannias, Hispaanias, USAs, Norras, Prantsusmaal, Lätis, Maltas, Türgis, Ecuadoris, Peruus, Venezuelas, Argentinas ja Colombias.

Kaks aastat tagasi palus Argentinas elav Peet Pullisaar end vabastada Eesti aukonsuli ametist, kuna Eesti narkokulleritega seonduvad lisakohustused ei võimaldanud tal pühendada piisavalt aega põhitööle.

Loe samal teemal «

Eesti narkokullerid laiendavad tegevuspiirkonda

», «

Eestimaalastest narkokullerite arv kasvas plahvatuslikult

», «

Võru noored käivad massiliselt narkokulleriks

» ja «

Eesti aukonsul loobus narkovedajate tõttu ametist

».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles