Meedikud uurisid 385 miljoni aastast patsienti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Tallinna keskhaigla radioloogiakeskuses toimus erakordne sündmus: kompuutertomograafiliseks uuringuks toodi kohale seni kõige vanem «patsient» – Devoni ajastu (416-359 miljonit aastat tagasi) lihasuimne kala Panderichthys.

Enam kui meetripikkune Panderichthys oli üks kahepaiksetele lähedastest kaladest. Kala uurimine aitab välja selgitada, kuidas kujunes kahepaiksete, ühtlasi ka kõrgemate selgroogsete (k.a inimese) skelett.

Kala pärineb Lätist Cēsise linna lähedalt Lode savikarjäärist. 1978. aastal toimus karjääris ulatuslik väljakaevamine. Õnnetuseks paiknes Panderichthys saviläätse serval, millest oli karjääris töötav buldooser üle sõitnud.

See vigastas nii kolju kaant kui ka keha vasakut poolt. Küll on aga säilinud kala parema kõhuuime toes, mis on osutunud täiesti unikaalseks.

Selle uimetoese olemasolu tegi kindlaks meie Panderichthyse eksemplari uurinud Rootsi Uppsala Ülikooli paleontoloogia professor Per Erik Ahlberg, temalt pärineski idee uurida haruldast kala kompuutertomograafi abil.

Nimetatud meetodil on seni uuritud vaid kahte Devoni ajastu lihasuimset kala.

Uuring osutus edukaks, võtted jäädvustati kolmele CD-kettale. Lisaks kolju siseehituse kohta laekunud andmetele selgub nüüd ka parempoolse rinnauime ehitus ja palju muidki detaile.

Kaks tundi väldanud töö pakkus siirast huvi ka haigla personalile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles