Õlireostus ähvardab Pranglit ja Naissaart

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uppunud kaubalaevalt Runner 4 pärit naftareostus ähvardab asjatundjate hinnangul eeskätt Prangli saart ja Naissaart.

TTÜ meresüsteemide instituudi hoovuste ja jää liikumise mudeli kohaselt võib reostus täna hilisõhtuks jõuda Prangli saare kirderannikule. «Pole välistatud ka reostuse jõudmine Naissaarele, kuid kas ta jõuab rannikule, on veel keeruline hinnata,» rääkis TTÜ vanemteadur Urmas Raudsepp.

Vennalik abi

Soome saatis Eestile võimaliku keskkonnaohu hirmus appi kolm reostustõrjelaeva, mida käsitletakse vennasabina. Kolmapäeva keskpäeval jõudsid Eesti vetesse Soome reostustõrjelaevad Seili ja Hylje, millele lisandus eile Halli. Eile jõudis raskete jääoludega Juminda poolsaare lähedale reostuspiirkonda ka Eesti veeteede ameti reostustõrjelaev EVA-316.

Kuigi Eesti pole Soomelt otse abi palunud, teevad põhjanaabritele muret Vaindloo ja Prangli saare vahelisel alal avastatud masuudilaigud, mis on suure tõenäosusega pärit eelmisel nädalal Eesti vetes uppunud kaubalaevalt Runner 4.

«Soomlaste sõnul tulid nad appi eelkõige kogemuste saamiseks, sest jää tõttu on tingimused väga rasked,» märkis piirivalveameti reostustõrje ülem Silver Vahtra.

Kuigi esialgsetel hinnangutel võis uppunud laevalt merre voolata mõnikümmend tonni rasket kütteõli, võib katkiselt laevalt halvimal juhul merre immitseda üle saja tonni rasket kütteõli. «Lidar näitas kolme tonni, kuid see on jäämäe veepealne osa,» tõdes Vahtra.

Jää takistab koristamist

Laevad on seni suutnud vaid tühise koguse reostust kokku korjata, sest tehnika ei võimalda jää seest ja selle alt õli kätte saada, mistõttu oodatakse jääuolude paranemist. Kui kaua võib see aega võtta, on raske ennustada.

Soome piirivalvelennuk avastas Juminda poolsaarest 16 kilomeetri kaugusel loodes suurema reostusala, kust leiti ka üks päästevest. Teine reostusala avastati Keri saarest üheksa kilomeetri kaugusel põhjas. Eesti piirivalvelennuk oli varem avastanud reostuse Pärispea poolsaare juurest, mille koostis oli sama mis Vaindloo lähedal avastatud reostusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles