Massaaž avab lihaste pingepuntrad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui iidsel ajal võisid üksnes ülikud lubada endale lõbu kuulata lautomängo ja samas lasta ümmardajal ennast masseerida, siis tänapäeval on massaaživõimalus paljudel.

Olgu nüüd lautomänguga kuidas on, massaažisalonge leidub Eestis igale maitsele. Ja kuigi professionaali tehtud massaaž on kindlasti efektiivsem, ei maksa loobuda ka igal ajal kättesaadavast isetehtud massaažist.

Massaaž vähendab lihaspinget, tõstab lihastoonust ja parandab vere- ning lümfiringet. Liigse või vähese kehalise koormuse või ka vaimse pinge puhul kuhjuvad lihastesse jääkained – süsihappegaas, kusihape, piimhape.

Tagajärjeks ongi lihaspinge, samuti muudab pidev jääkainete ladestumine lihase jäigaks. Massaaž soodustab jääkainete eemaldamist ning aitab taastada lihaste normaalset talitlust.

M.I. Massaažikooli õpetaja Martin Ilvese sõnul on Eestis kõige levinum klassikaline massaaž, mida päritolu järgi nimetatakse vahel ka rootsi massaažiks.

Kerge massaaž kodus

Selle toimete kohta peetakse loengutsükleid ja kirjutatakse õpikuid, kuid asja lühidalt kokku võttes parandab klassikaline massaaž verevarustust ja lõõgastab lihaseid. Väga madala riskiastmega massaaživõtteid õpetatakse massaažikoolis ka eneseabina kasutamiseks.

Omanimelise salongi omanik Indrek Suits soovitas kodustehtava massaaži puhul panna mängima oma meelismuusika ja hoolitseda selle eest, et toas oleks piisavalt soe. Amatöörmassöör võiks jääda silitavate liigutuste juurde ja vältida tugevaid võtteid, sest vilumatu liigutusega võib ka traumasid tekitada.

Martin Ilves möönis, et osa massaaži heast mõjust tuleneb lihtsalt teise inimese kosutavast ja sõbralikust puudutusest. «Nii mõnigi tööalane või hingeline probleem võib välja kasvada just pai-näljast,» selgitas ta ning soovitas kerget silitavat massaaži julgelt ka kodus.

Eri koolitusega massöörid teevad klassikalist massaaži väga erinevalt. «Mul on olnud juhtum, kus spaa massööri tehnika jättis nii palju soovida, et me vahetasime kohad ja ta sai oma nahal tunda, mis tase on minu poolt koolis õpetataval massaažil,» rääkis Ilves.

Lähiajal on trükist tulemas Eesti esimene originaalne klassikalise massaaži õpik, kust leiab infot ka kõikvõimalike vastunäidustuste kohta. Asjatundmatu näppimine võib haigele inimesele kasu asemel kahju teha. Kutsetunnistusega massöörid saavad koguni vastutuskindlustuse juhuks, kui mõni klient massööri kohtusse kaebab.

Ilves kinnitas, et tema kooli õpilased suudavad pakkuda ka oivalist tai massaaži. Seda massaažiliiki on kloostrites edasi antud juba 2500 aastat. «Lisaks õõtsuvale vajutustehnikale ja meditatiivsele hingamisele sisaldab see põnevaid joogalaadseid venitusharjutusi, nii et me nimetame seda ka laisa inimese joogaks,» kirjeldas Ilves.

Kiirelt vabastab pingetest jaapani massaaž shin-do. «Klienti võib üllatada, et seansi alustamiseks palub massöör tal esmalt mõned võimlemisharjutused teha,» lausus massaažiõpetaja.

Shin-do plussiks on see, et keskendudes peamiselt punktvajutustele, pole sel nii palju vastunäidustusi kui

lihastöötlusele ja kehavedelike liigutamisele suunatud massaažidel. Sestap tohib seda massaaži teha näiteks vähihaigetele, kellele muud massaažiliigid on kategooriliselt keelatud.

Mesi ja šokolaad

Lümfimassaaž on Ilvese jutu järgi üks väheseid tulemusrikkaid ravimeetodeid tursete puhul. Massööride liidu veebilehelt leiavad haiguslike tursetega inimesed infot märksõna «lümfiterapeudid» alt.

Mida aga tähendab sulni nimega šokolaadimassaaž? Ilvese sõnul on see ühe Itaalia kosmeetikafirma poolt eelkõige oma toodete reklaamiks kunstlikult loodud massaažiliik – ettevõte toodab šokolaadi sisaldavaid ihukreeme.

«Soovitada võiks seda massaaži eeskätt šokolaadisõltlastele, kes tahavad kaalust alla võtta ega saa enam šokolaadist isu täis süüa,» rääkis Ilves.

Profimassööri vaatevinklist hinnates ei sisalda šokolaadimassaaž peaaegu üldse massaaživõtteid.

Kliendile tehakse sulašokolaadist mähis, pärast haudumisaega ja šokolaadisegu mahapesemist kreemitatakse ihu sisse šokolaadi toimeaineid sisaldava ihupiimaga.

Loomulikult on šokolaadimassaažil rahustav ja lõõgastav toime nagu mistahes teisel tunniajalisel kehahooldusel. Mis aga põhiline – see tekitab sõna otseses mõttes kaifi. Nimelt saab šokolaadist fenüületüülamiini, mida inimese enda keha toodab armunud olles või õnnestavas seksuaalvahekorras.

Meemassaaži puhul pole vaatamata mesisele nimele tegu millegi leebe ja magusaga. Ilvese sõnul on meemassaažil kogetav aisting võrreldav vahaga säärekarvade eemaldamisega, seda aga üle kogu keha ja tunni aja vältel.

Meemassaaž pärineb Tiibetist ja väidetavalt peaks see massaažiliik toitma inimese selgroogu ning tõmbama temast välja saastunud energia.

Tõepoolest – mesi läheb tükki ja seda on kõige raskem maha saada just nendes piirkondades, kus esineb lihasprobleeme või asub siseelundi reflektsioonitsoon.

Meemassaaži puhul saabub lõõgastus niisiis alles kuumaveerätiku pealeasetamisel, ent teisalt kestab sügav puhastumistunne tunduvalt kauem kui eufooria pärast šokolaadimassaaži.

Massaažikoolis õpetatav vanurite- ja kosmeetiline massaaž on aga klassikalise massaaži osadel põhinev kerge pindmine massaaž, sest osteoporoosiga vanur ei pruugi enam tugevaid võtteid taluda.

Ilves jutustas, et põhilised kaebused, millega massööri juurde tullakse, on seljavalu ja väsimus. Eri massaažistiilid toimivad erinevalt: võite saada loodetud lõdvestuse või hoopis vabaneda roidumusest ja nautida tõeliselt värskendavat sissejuhatust päevale.

Kui tihti massaažis käia, oleneb inimesest ja tema tervise(hädade)st. Ilves rääkis, et kui haiglates tehakse tavaliselt lühem massaažiseanss iga päev kahe nädala jooksul, siis idamaistes massaažides soovitatakse käia kord nädalas või harvemgi, et jätta kehale taastumiseks nädalane puhkeperiood.

Tugev massaaž mõjub nimelt treeninguna. Samas tunnistas Ilves, et massaažikooli õpilased masseerivad üksteist iga päev mitu tundi ja aastatepikku on see osutunud igati positiivseks nende tervisele, rühile, kehatunnetusele ja meelerahule.

Soodne massaaž õpilastelt

• M.I. Massaažikooli õppesalongis Tallinnas Mustamäe tee 59 saavad soovijad soodushinnaga massaaži praktikantidelt, registreeruda tuleb telefonil 5333 9652 või aadressil www.bronn.ee .

• Pakutakse mee-, tselluliidi-, spordi-, segment- ja kupumassaaži, lisaks tai ja shin-do massaaži. Seansi hinnad algavad 65 kroonist.

• Massaaži ja massööride kohta leiab infot veebilehelt www.massaaziliit.ee .

Allikas: Tervis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles