Tänavu esitati ülikoolidesse rekordarv avaldusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaülikoolis energiakasutust õppima asuv Madis Nurmetalu (20) loodab, et selle erialaga ta tööturul hätta ei jää.
Eesti Maaülikoolis energiakasutust õppima asuv Madis Nurmetalu (20) loodab, et selle erialaga ta tööturul hätta ei jää. Foto: Mihkel Maripuu

Sel suvel on ülikoolidesse avaldusi esitanud palju enam noori kui eelnevatel aastatel. See tähendab, et ka need erialad, kuhu varem piisavalt õppijaid ei jagunud, on tänavu täis, kirjutab Kaidi Kasenõmm ajalehes Postimees.

Kuigi täiendavad vastuvõtud veel käivad ja reaalselt saab õppima asujaid üle lugeda alles siis, kui tasulise õppe lepingud on sõlmitud, näitab avalduste esitamise arv selgelt, et noored on praegusel ajal hakanud rohkem hariduse peale mõtlema.

Tallinna Ülikooli (TLÜ) bakalaureuseõppesse esitati 8842 avaldust ehk viiendiku võrra rohkem kui eelmisel aastal. Populaarsemate erialade edetabelit troonivad endiselt riigiteadused ja inglise filoloogia, kuid nende kõrvale on uustulnukana kerkinud ka alushariduse pedagoogi kutse.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kommunikatsioonijuht Krõõt Nõges kinnitas, et paljud erialad, millele varem oli vaja korraldada täiendav konkurss, on sel aastal probleemideta täidetud - näiteks materjaliteadus ja elektroonika. Populaarsemad on endiselt majandus, informaatika ja ehitus, kuigi viimase vastu on huvi praeguse ehitusturu kehva seisu taustal mõistagi veidi langenud.

TTÜ avalduste arv on võrreldes eelmise aastaga kasvanud isegi kolmandiku võrra - kui tänavu oli neid 8464, siis eelmine aasta vaid 6640.

Tartu Ülikoolis (TÜ) on peaaegu kõigil erialadel kehtestatud lävend ja selle ületanule on koht ülikoolis garanteeritud. Kuna tudengikandidaat saab eksamitulemuste põhjal ise välja arvutada, kas saab ihaldatud erialale või mitte, siis on TÜs esitatud avalduste arv selle võrra väiksem kui teistes riiklikes ülikoolides.

Samas möönab Tartu Ülikooli vastuvõtuspetsialist Kaja Karo, et lävendi kõrgus midagi siiski näitab: nii näiteks on õigusteaduse lävend 92 ja majandusteadusel 82, samas kui füüsikal ja matemaatikal on see 70.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles