Üleskutse: tähistame Balti keti aastapäeva kirikukellade helinaga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide lipud.
Balti riikide lipud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pühapäeval möödub 20 aastat Balti keti moodustamisest ja endised riigikogu saadikud kutsuvad rahvast üles seda kell 19 tähistama kirikukellade helinaga ja kogunemisega kunagise Balti keti toimumiskohtadesse.

«Teeme ettepaneku Eesti elanikele, seadus- ja valitsusringkondadele ning kirikutele ja kogudustele ära märkida nimetatud aastapäev solidaarselt Leedu ja Läti rahvastega 23. augusti õhtul kell 19.00 kogunemistega, ühispalvuste ja kirikukellade helinaga, minnes võimaluste piires 1989. aasta Balti keti positsioonidele,» seisab Eesti iseseisvuse väljakuulutanud saadikuid ühendava 20. augusti klubi avalduses.

Avalduse tegijate sõnul on endised Leedu seimi saadikud teinud oma riigi välisministeeriumile ettepaneku meenutada kõikides Balti riikide saatkondades Balti riikide hävitamist ja rahvaste vaenamist sissejuhatanud Molotov-Ribbentropi pakti sõlmimise 70. aastapäeva.

Samas tehakse ettepanek mälestada pakti sõlmimisele järgnenud okupatsioonide ohvreid ühiste mälestusrituaalidega nii Balti riikide valitsuste tasandil kui ka rahvaalgatuslikus korras.

Taolisi üleskutseid on teinud ka mitmed noorteühendused Eestis, Lätis, Leedus. Eesti endised saadikud ühinevad nende üleskutsega ja loodavad, et see kõik aitab kaasa meie kolme riigi ühtsuse tugevnemisele.

«Võitlesime ja lootsime läbi okupatsioonide ikka üheskoos. Meie tagasitulek maailmakaardilegi 1991 toimus samaaegselt. Meie püsimise kindlus maailmakaardil tuleneb Balti ühtsusest,» rõhutatakse avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles