De la Gardie lossist võib taas saada haigla

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla.
Haigla. Foto: Ove Maidla

Läänemaa haigla tahab tagasi osta De la Gardie lossi, et rajada sinna euroraha abil õendushooldushaigla.


Euroopa Liit toetab õendus- ja hooldusteenuse arendamist 430 miljoni krooniga ning kohalik maakonnahaigla saaks taotleda kuni 14,5 miljonit krooni abiraha, kirjutab Lääne Elu.

Läänemaa haigla saab arvestada lossi renoveerimisel 22-26 miljoni krooniga. Sisustust selle sees veel ei ole, sest seda europrojekt ei rahasta.

Kuigi uue maja ehitus oleks lihtsam ja maksaks niisama palju või vähemgi, tahab haigla osta De la Gardie lossi. Kinnisvarafirma Uus Maa müüb seda maja 2,9 miljoni krooniga.

Läänemaa haigla pani lossi müüki suvel 2001, aga müüa õnnestus see alles sügisel 2003. Haigla sai 1,2 miljonit krooni ja investeeris selle kaks miljonit krooni maksnud sonograafi.

Haigla peaarsti asetäitja Kai Tennisberg ütles, et raha väärtust arvestades ei ole haigla kahju saanud, pealegi pole haiglal olnud vahepealseil aastail vaja lossi üleval pidada.

Vahepeal veel mitu korda omanikku vahetanud ja isegi 10 miljoni krooniga müügis olnud lossi üks viimaseid omanikke kavandas sinna konverentsikeskust.


Tennisberg ütles, et diakooniahaigla moodi kohast De la Gardie lossis on haigla unistanud hetkest, mil haigla maha müüdi. Lossi müük oli toona paratamatu, sest haiglal polnud raha suurt maja üleval pidada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles