Peeter I kuju pannakse Narvas püsti oktoobris

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peetri plats Narvas.
Peetri plats Narvas. Foto: Priit Simson

Lähema kahe kuu jooksul paigaldatakse Narva Peeter I ausammas, mis on kaks korda vähendatud koopia Vene tsaari büstist, mis asus kuni 1940. aastani Tallinnas Kadriorus.


Praegu otsustatakse, kumb kahest Peetri nime kandvast paigast sobib ausamba paigaldamiseks rohkem: kas Peetri kooli esine või linna peaväljak - Peetri plats. Monumenti ei paigaldata aga platsi keskele, kus omal ajal seisis malmist Lenin, seab tingimuseks ausamba paigaldamise algataja, Narva linnavolikogu esimees Mihhail Stalnuhhin, kirjutab Põhjarannik.

«Sellel kohal võib olla ainult Ansipi ausammas, küll see kunagi püstitatakse,» kinnitab poliitik. Kolme aasta eest tekkis Stalnuhhinil esimest korda plaan paigaldada Peeter I ausammas, kuid rahapuudusel jäi asi soiku. «Nüüd aga on büst valmiskujul olemas ning on tõenäoline, et lähiajal leidub ka raha,» selgitas Stalnuhhin.

Peetri pronksbüst ilmus Narva nüüdseks juba surnud Tallinna pensionäri Konstantin Rudkovski initsiatiivil, kes taastas ausamba omal algatusel ja oma rahaga. Aasta tagasi tegi ta Narva linnavolikogu esimehele ettepaneku paigaldada valmis skulptuur Narva.

Plaan paigaldada Narva Peeter I ausammas tekitab praegu, nagu ka kolm aastat tagasi, mitmesuguseid reaktsioone - üks selle idee vastaseid, peaminister Andrus Ansip teatas, et Tartu elanikuna suhtub ta sellesse mälestusmärki kui solvangusse, sest Peeter I pommitas omal ajal Tartu puruks, selle elanikud aga küüditas.

Mihhail Stalnuhhin ütles, et ta pole praegugi kindel, et valitsus ei takista Narval mälestusmärki püstitada, kuigi ta ei näe selleks formaalseid ega moraalseid takistusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles