Ergma 20. augusti klubi koosolekul: rahvasaadikutest sõltub maa saatus

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. augusti klubi aastakoosolek Toompea lossi valges saalis. Esiplaanil Ene Ergma ja Ülo Nugis.
20. augusti klubi aastakoosolek Toompea lossi valges saalis. Esiplaanil Ene Ergma ja Ülo Nugis. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu esimees Ene Ergma kiitis tänasel 20. augusti klubi aastakoosolekul klubi liikmeid südiduse eest 18 aastat tagasi ja meenutas, et rahvasaadikutest sõltub Eesti saatus ka täna.

Toompea lossi Valges saalis pidas täna traditsioonilise piduliku aastakoosoleku 20. augusti klubi. Klubi tervitades märkis Riigikogu esimees Ene Ergma, et 18 aastat tagasi Eesti Vabariigi Ülemnõukogu liikmete tehtud otsus kinnitada Eesti Vabariigi riiklikku iseseisvust ja taotleda diplomaatiliste suhete taastamist on Eesti iseseisvuse taastamise nurgakivi.

Riigikogu esimees tänas 20. augusti klubi liikmeid tahte eest seista vabaduse eest, oma riigi iseseisvuse eest. «Teie meelekindlus avas nõukogude tankidest hoolimata meie jaoks lõplikult raudse eesriide. Toona Tallinnasse veetud kivimürakad on kadunud, jäänud on vaid üks - mälestuseks.»

Ta osutas istungisaali fuajee ukse kõrvale seina müüritud ohakatele ja viinamarjadele. Need meenutavad, et saadikutest sõltub rahva saatus, et nende teha on, kas sellel maal kasvavad ohakad või viinamarjad.

«Teie tegite oma tööd puhta südamega - olles vaba Eesti ja tema kodanike teenistuses. Teie külvatust lõikab täna head vilja terve Eesti,» lõpetas Ergma.

«Te langetasite otsuse ajal, mil Tallinnas olid Pihkva dessantväed ning Moskvas toimusid demonstrantide ja sõjaväe verised kokkupõrked. Teie otsus nõudis julgust, sest puudus tagatis, et järgmisel hommikul ei koputa teie uksele nõukogude armee sõdur,"» sõnas Ergma.

20. augustil otsustati moodustada ka Põhiseaduse Assamblee. «Seitseteist aastat tagasi, 1992. aasta 28. juunil oli meie rahva ja riigi ajaloo üks kõrghetk - 91 protsendilise toetusega avaldas rahvas tunnustust nii meie põhiseadusele kui ka selle loojatele,» rõhutas Ergma. Ta meenutas, et 20. augusti klubi liikmeist on 21 ka Põhiseaduse Assamblee liikmed.

Samuti otsustati korraldada uue põhiseaduse järgi Eesti Vabariigi parlamendivalimised 1992. aasta jooksul ehk taastada parlamentarismi alus, millel Eesti õigusriigina täna seisab.

Kõnega klubi ees esinenud endine Ülemnõukogu juhataja ja Riigikogu esimees Ülo Nugis peatus olukorral Eesti majanduses, rahvus- ja julgeolekupoliitikal. Ta märkis, et majanduses on languse põhi juba käes ja ennustas, et aasta pärast näitab meie statistika tõusunumbreid.

Mõistagi ei toimu paranemine järsku ning Eldoraadot me kohe ei leia, aga hingamisruumi saame taas ning tõus tuleb, tõdes Nugis.

«Kuid edaspidi peame olema oma väikese riigi majanduselu korraldamisel märksa targemad. Ma pean silmas mitte ainult valitsust ja riiki, vaid igaühte isiklikult. Iga inimene, iga pere peab õppima raha lugema ja oma võimalustele vastavaid plaane tegema,» pani Nugis südamele.

Aastakoosolekut juhatas 20. augusti klubi president Ants Veetõusme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles