Galerii: Vabaduse väljaku avamine

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renoveeritud Vabaduse väljaku avamine.
Renoveeritud Vabaduse väljaku avamine. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eile avas Tallinna linnapea Edgar Savisaar põhjalikult ümberehitatud Vabaduse väljaku, mis on nüüdsest avatud vaid jalakäijatele.

Pärast päikeseloojangul alanud ja ilutulestikuga kulmineerunud avatseremoonia lõppemist on tuhanded avatseremoonial osalenud astunud oma jalaga põhjalikult
ümberehitatud esindusväljakule ning selle maa- alusesse ossa ehitatuga tutvuma.

Vabaduse väljaku ümberehitust alustati mullu augustis, ehitusprotsessi algfaasis tuli alal läbi viia ulatuslikud ning töö- ja ajamahukad arheoloogilised väljakaevamised. Arheoloogilised uuringud viidi läbi kokku 5000 m² alal.

Maa all on säilitatud ja eksponeeritud ka endised vallikraavi tugimüürid, maa peal markeerib nende asukohta ülejäänud väljakupinnaga võrreldes teist tooni sillutis. Erinevaid sillutisi kasutades on markeeritud ka kunagise Harju värava asukoht, osa värava alusmüürist jäeti läbi
klaasi maa pealt vaadeldavaks.

Maa all asuvad parkla 123 autole, Ahhaa teaduskeskus, noortekeskus, väljaku ajalugu tutvustav väljapanek, kohvik, tualettruumid ja munitsipaalpolitsei tugipunkt.

Vabaduse väljaku ümberehituse kogumaksumuseks kujunes ligikaudu 280 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles