Inimene on oma olemuselt karnivoor, mis tähendab, et meie organism on kohastunud liha sööma. Tänapäeval, mil populaarseks on muutunud tervislik toit, on ulukilihast midagi puhtamat raske leida.
Metsloomad jooksevad looduses vabalt ringi, söövad puhast toitu ega põe stressi. Muidugi tuleb enne toiduvalmistamist teha analüüsid, veendumaks liha kõlblikkuses. Enim süüakse põdra,- metssea- ja metskitseliha, vahel ka karu- ja kopraliha ning mitmesuguseid linde.
Levinud valearusaama järgi on ulukiliha midagi erilist, selle toiduks valmistamine keeruline ja mängu tuleb panna kaks korda niipalju oskusi kui tavalise liha puhul. Tegelikult taandub kõik pelgalt eelarvamustele.
Värsket ulukiliha saadakse vaid jahihooajal, muul ajal tuleb leppida külmutatud lihaga. Kvaliteedi puhul mängib olulist rolli õige eeltöötlemine, rümba laagerdamine ja säilitamine. Enim kasutatakse sügavkülmutamist. Lihatükid peavad olema paraja suurusega ning külmutada tuleb neid võimalikult kiiresti.
Ulukiliha säilib üsna kaua, sest selles pole peaaegu üldse rasva. Pärast sügavkülmutamist tuleb liha sulatada aeglaselt, soovitatavalt külmikus 2-4 kraadi juures. Kiiresti sulatades muutub liha tuimaks ja kuivaks.
Ulukilihast võib valmistada igasuguseid toite. Põdraliha sarnaneb maitseomadustelt paljuski veiselihaga ning seetõttu võib sellest toitu valmistades kasutada samu võtteid.
Ka saab metsloomalihast hõrke suppe, pajaroogi ja hakklihatoite. Viimaste puhul on lõputult võimalusi võib lisada näiteks oliive, päikesekuivatatud tomateid, Dijoni sinepit, seeni, tillikastet, tomatipüreed, sidrunit koos koorega, seesamiseemneid, mitmesuguseid juuste jm.
Maitsestamisel ja marinaadide valmistamisel võib kasutada kadakamarju, mett, musta pipart, majoraani, oreganot, rosmariini. Ulukilihale võib lisada ka alkoholi, nt Jägermeistrit, punast veini või konjakit.
Astelpajukastmes hautatud sealiha
1-1,5 kg metssealiha
2-3 dl astelpajumoosi
3 keskmist porgandit
3 sibulat
4 küüslauguküünt
4 sl Worchestershire'i kastet
rosmariini
meresoola
Valmistamiseks kulub umbes kolm tundi.
Vali vähese sidekoega lihatükk, lõika sellest ristikiudu viilud ja aseta need ahjuvormi. Ära kasuta küpsetuskotti! Määri maitsestamata lihatükkidele astelpajumoosi, ära lisa hautamisvedelikku ega maitseaineid.
Küpseta maksimaalselt 175 kraadi juures umbes 1,5 tundi. Nüüd lisa meresool ning piprasegu (roheline pipar, must pipar, rosépipar). Huvitava maitse annab rosmariin. Sega hautis kergelt läbi.
Lõika sibul veeranditeks ja aseta lihale. Lisa porgandikangid ning küüslauguküüned.
Küpseta veel umbes pool tundi. Vahepeal võid lisada Worchestershire`i kastet. Enne serveerimist puista toidule rohelist sibulat.
Allikas: www.toidutare.ee