Helmandis asuv kontrollpunkt sai Scoutspataljoni järgi nime

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scoutspataljoni lipul on näha põhjatäht, mille järgi sai Helmandi provintsi loodud kontrollpunkt nime.
Scoutspataljoni lipul on näha põhjatäht, mille järgi sai Helmandi provintsi loodud kontrollpunkt nime. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Lõuna-Afganistani Helmandi provintsi rajatud uus kontrollpunkt nimetati Scoutspataljoni embleemil oleva Põhjatähe järgi Shamal Storaiks.


Vahetult enne presidendivalimisi osales Eesti jalaväekompanii Estcoy-8 ühendkuningriigi Walesi Kaardiväe pataljoni koosseisus operatsioonil, millega korrigeeriti pataljoni vastutusala. Operatsiooni käigus rajati Nad-e-Ali piirkonna lõunaossa ka uus kontrollpunkt, mis sai nimeks Shamal Storai ehk puštu keeles Põhjatäht, teatati kaitseväe peastaabist.

Kontrollpunkti nimetamine Scoutspataljoni järgi on suur au, ütles Estcoy-8 ülem major Tarvo Luga. Mehed on tema sõnul olnud väga tublid ja kindlad hoolimata Talibani valimiseelsest intensiivsest ja agressiivsest tegevusest. Nad on täitnud oma ülesanded eeskujulikult nagu skautidele kohane.

Vahetult enne eilseid Afganistani presidendi- ja provintsinõukogu liikmete valimisi julgestas Estcoy-8 üksus Nad-e-Ali idaosa, tagamaks kohalike elanike vaba liikumist valimiste ajal eelkõige Nad-e-Ali ja provintsi pealinna Lashkar Gah vahel.

«Eilsel valimispäeval asuti samas piirkonnas kiirreageerimisreservis. Õnneks peale väiksemate kontaktide midagi tõsisemat ette ei tulnud,» kirjeldas major Luga valimispäeva tegevust.

Praegu teenivad Eestist Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis jalaväekompaniid Estcoy-8 ja Estcoy-E, logistiline toetuselement NSE-7, staabiohvitserid ja staabiallohvitserid.

Jalaväekompanii Estcoy-8 teenib Suurbritannia juhitava Helmandi väekoondise koosseisus. Ühekordse projektina Afganistani saadetud Estcoy-E USA Merejalaväe teise Brigaadi koosseisus.

Kokku on Eesti kontingendi suurus Afganistani Islamivabariigis 289 kaitseväelast.
Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles