Kaitseministeerium: NATO kaitses Eestile pole põhjust kahelda

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp
NATO lipp Foto: Reuters / Scanpix

Kaitseministeerium kinnitas, et hirm nagu oleks NATO lubadus ohu korral Eestit kaitsta, vaid sõnakõlks, on alusetu.

«Eestil pole mingit põhjust kahelda Põhja-Atlandi lepingu V artikli toimimises ja tõsiseltvõetavuses, kuna NATO toetab oma ühtsust ja pühendumust kollektiivkaitsele nii sõna kui teoga,» teatas kaitseministeerium pressiesindaja Peeter Kuimeti vahendusel, kommenteerides endise ülemnõukogu juhataja ja Eesti iseseisvuse aktiivse taastaja Ülo Nugise hirmu, et NATO ei jõua Eestit kaitsma ja võib-olla pole valmiski seda tegema.

«Sama kehtib ka NATO leppe IV artikli kohta, mis näeb ette alliansi tegevust juhul, kui mõne liikmesriigi julgeolekule peaks tekkima vahetu oht,» lisas ministeerium.

Nugis avaldas ka arvamust, et Eesti vajaks julgeoleku suurendamiseks NATO aktiivset kohalolekut ja isegi tuumalõhkepäid.

«Mis puudutab NATO baase, siis on terve Eesti täis NATO baase - allianssi kuuluva Eesti kaitseväe sõjaväerajatisi. Samuti toimuvad NATO kaasrahastamisel praegu Ämari lennubaasi rekonstrueerimistööd, millede lõppemisel saab Ämarit hakata kasutama nt õhuturvet pakkuvate hävituslennukita baaslennuväljana või transpordilennukite vastuvõtmiseks,» selgitati kaitseministeeriumist.

«NATO on ka täna maailma võimsaim sõjalis-poliitiline allianss, mis oma 60-aastase ajaloo jooksul pole veel kunagi ühtegi oma liiget hätta jätnud,» kinnitas kaitseministeerium.

«Kui NATO suutis oma liitlaste julgeolekut tõhusalt tagada ka Külma sõja kõige süngematel päevadel, siis seda enam suudab allianss seda teha täna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles