Mätlik: oma mõtete pärast riigist välja saata ei saa

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Mätlik.
Tanel Mätlik. Foto: Liis Treimann

Integratsiooni sihtasutuse juhataja Tanel Mätliku sõnul on Ülo Nugise eile välja käidud mõte, et mittekodanikud tuleks riigist välja saata, arusaamatu.

«Inimese kriitilised hoiakud riigi ja riigikorra suhtes on osa põhiseaduslikust arvamus- ja mõttevabadusest - seda senini, kuni tegu ei ole reaalse ohuga kaaskodanike elule,» rääkis Mätlik Postimees.ee'le. «Seetõttu on arusaamatu hr Nugise väide vajadusest saata kedagi Eesti riigist välja oma mõtete pärast.»

Mätliku sõnul näitavad viimastel aastatel läbiviidud uuringud (eeskätt Integratsiooni Monitooring 2008), et mitte-eestlaste seas on umbes 1/3 hästi lõimunud, 1/3 keskmiselt lõimunud ja 1/3 nõrgalt lõimunud inimesi.

«Tõenäoliselt on hr Nugis vähe informeeritud nimetatud uuringute tulemustest, arvates, et enamus nendest ei ole Eesti riigi suhtes lojaalsed,» ütles Mätlik. «Vastupidi, uuringud näitavad, et just Eesti kodanikest mitte-eestlased on enim kohanenud Eesti ühiskonnas, omades head eesti keele oskust, majanduslikku positsiooni ja suhetevõrgustikku eestlastega ning suhtudes Eesti riiki positiivselt.»

Integratsiooni sihtasutuse teatel on Eesti ühiskonnale oluline iga inimene, hoolimata oma senistest hoiakutest või oskuste tasemest; pigem on vaja aidata neil kohaneda ühiskonnas.

Endise ülemnõukogu juhataja ja riigikogu esimehe Ülo Nugise hinnangul tuleb selleks, et eesti rahvas edasi kestaks, nõuda, et lahkuksid need, kes tema eksistentsi ohtu seavad ja tema riigi alustalasid läbi saevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles