Skip to footer
Päevatoimetaja:
Margus Martin
Saada vihje

Maitsvat ja tervislikku õhtusööki saab perele valmistada kiiresti

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuidas teha pärast pikka ja väsitavat tööpäeva võimalikult kiiresti, maitsvalt ja odavalt süüa, on igivana küsimus. Ilma liigse stressita saab süüa teha siis, kui oma tegemisi planeerida.

Mõtle näiteks pühapäeval välja kõigi argiõhtute menüü ja osta vajaminevad toiduained valmis. Igal õhtul poes käimine raiskab nii aega kui ka raha. Pikad järjekorrad, närvilised inimesed ja riiulitel olevad ahvatlused muudavad tööpäeva õhtu veelgi raskemaks.

Kodus võiks alati olemas olla väike kogus sibulaid, porgandeid ja kartuleid, riisi ja pastat. Sügavkülmikusse tasub osta külmutatud köögivilju, pelmeene, frikadelle, hakkliha ja liha. Lisaks võiks külmikus olla natukene juustu, viinereid ja hapukoort.

Tavalised ja lihtsamad toidud saab huvitavamaks muuta lihtsate nippidega. Näiteks lisa hakklihakastmesse köögivilju. Samuti saab kaste kohe uue maitse, kui paned selle hulka kõrvitsat, paprikat või baklažaanitükikesi.

Lisaks köögiviljadega katsetamisele võiks proovi teha eri maitseainetega. Igapäevase musta pipra asemel võta näiteks piprasegu, veelgi põnevama tulemuse annavad ürdisegud.

Kiiresti valmivad kõikvõimalikud hakkliha- ja kanaroad, frikadellisupp. Püreesuppe peetakse põhjendamatult vanurite ja väikelaste toiduks. Tegelikult on need tervislikud ja ülimaitsvad ning pealegi valmivad kiiresti. Lisaks köögiviljadele võib lisada toorjuustu, praetud hakkliha või sinki.

Kiire ja lihtsa õhtusöögi otsingutel ja ideede väljamõtlemisel ei tohiks muidugi unustada vormiroogasid. Vormiroad ehk nn külmiku ülevaated on tänuväärsed road. Nendes võib ära kasutada kõikvõimalikud toiduained: keedetud kartulid, pasta, tuunikalakonserv, singi ja vorsti ülejäägid, muna, piim, sibul, juust.

----------------------------------------------------------

Lillkapsa-juustusupp

• 1 porrulauk

• 1 spl taluvõid või toiduõli

• 1,2 l vett

• 1 puljongikuubik

• 500 g lillkapsast

• 2 kartulit

• 2 küüslauguküünt

• 100 g toorjuustu

• ½ tl värskelt jahvatatud musta pipart

• 1 tl Meira Vahemere maade ürdisegu

Pese porrulauk jooksva vee all puhtaks ja nõruta. Lõika porru õhukesteks ratasteks ja hauta või sees pehmeks. Lisa vesi ja puljongikuubik. Peenesta lillkapsas õisikuteks, tükelda kooritud kartulid, purusta küüslauk ning kalla potti. Lase supil vaiksel tulel podiseda 25-30 minutit. Kui köögiviljad on pehmed, püreeri need. Maitsesta ürdisegu ja musta pipraga. Pehmenda toorjuust, lisa supi hulka ning lase keema. Vaata, et segu oleks ühtlase konsistentsiga. Serveeri koos värske tilliga.

Kodune Caesari salat

• 1-2 potti jääsalatit või värsket valget peakapsast

• 6 viilu valget saia

• 1 spl oliiviõli

• 1 purustatud küüslauguküüs

• 2 spl tugevamaitselist juustu pulbrit, näiteks Parmesani

Kaste:

• 50 g anšooviseid

• 1 muna

• 1 küüslauguküüs

• 1 laimi või ½ sidruni mahl

• 1 spl suhkruta sinepit

• ½ tl Worcestershire’i kastet

• 1½ dl oliiviõli

• musta pipart

• soola

1 dl riivitud Parmesani juustu

Eemalda saiaviiludelt servad ja lõika umbes sentimeetrised kuubikud.

Sega õli, purustatud küüslauk ja juust ning veereta saiakuubikuid segu sees.

Pane kuubikud küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpseta ahju ülemises osas 175 kraadi juures umbes 10 minutit.

Kastme valmistamiseks nõruta anšoovisefileed. Soolvesi hoia alles!

Purusta nuimikseris 2 anšoovisefileed, lisa muna, küüslauk, laimi- või sidrunimahl, sinep ja Worcestershire’i kaste; püreeri seni, kuni pole tükke.

Sega õli ja 2 spl anšooviste soolvett. Mikserda veel. Vajadusel maitsesta musta pipra ja soolaga.

Ribasta salatilehed, pane suuremasse kaussi, sega kastmega.

Lõika anšoovisefilee väikesteks tükkideks ja lisa salatilehtedele. Puista üle riivitud Parmesani juustuga, serveerimisel puista iga portsjoni peale saiakuubikuid.

Karjuse pirukas

• 500 g kartuliputru

• 2 keskmise suurusega porgandit

• 1 sibul

• 1 väiksem suvikõrvits

• 300 g hakkliha

• 2 spl toiduõli

• 150 g riivitud juustu

• värskelt jahvatatud musta pipart

• soola

Alusta ahjuvormi ettevalmistamisega – määri seda pehme võiga ja riputa üle riivsaiaga.

Aseta vormi põhja kergelt läbi praetud porgandi-sibulasegu, maitsesta värskelt purustatud musta pipraga. Järgmisena pane peale tükeldatud suvikõrvits. Kasuta maitsestamiseks ürte (estragoni, basiilikut).

Maitsesta hakkliha, prae kergelt läbi ja vala köögiviljadele.

Hakkliha peale määri ühtlaselt laiali kartulipuder, kõige peale raputa riivitud juust. Küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit.

Kommentaarid
Tagasi üles