Balti keti korraldajad said Balti Assamblee medali

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1989. aasta 23. augustil seisis rohkem kui 600 kilomeetri pikkuses Balti ketis ümmarguselt kaks miljonit inimest.
1989. aasta 23. augustil seisis rohkem kui 600 kilomeetri pikkuses Balti ketis ümmarguselt kaks miljonit inimest. Foto: arhiiv

Silmapistva panuse eest Balti keti algatamisel ja korraldamisel autasustas Balti Assamblee täna Toompeal medaliga 21 inimest, nende hulgas kommünikee allkirjastajaid Edgar Savisaart, Arvo Juntit, Mart Tarmakut ja Rein Veidemanni.

Balti Assamblee tänas oma medaliga ka neid inimesi, kes andsid oma panuse Balti ühtsuse tugevdamisel ja arendamisel ning toetasid igati Balti koostööd, aidates kaasa Balti keti korraldamisele ja õnnestumisele, teatas Raepress.

Medali said Mart Aru, Elmar Geine, Kostel Gerndorf, Mati Hint, Kalle Jents, Henn Karits, Arnold Kimber, Lembit Koik, Heiki Lindpere, Aadu Must, Eduard Rajari, Rein Ruutsoo, Jaak Salmar, Olev Streff, Rein Taagepera, Heinz Valk ja Andrus Öövel.

Balti keti 20. aastapäeva tähistamise tseremoonial Toompea Kuberneri aias esinesid tervitustega Riigikogu esimees Ene Ergma ja linnapea Edgar Savisaar ning kõnedega Tallinna Linnaarhiivi juhataja Küllo Arjakas ja Balti Assamblee asepresident Trivimi Velliste. Balti Assamblee medalisaajate esindajana kõneles Heinz Valk.

Samas läideti ka sümboolne Balti vabaduse tõrvik, mis läbib Balti keti teekonna.

15.juulil 1989.aastal toimus Pärnus Eestimaa Rahvarinde, Läti Tautas Fronte ning Leedu Sajūdise esindajate ühisistung, kus arutati mitmeid koostööküsimusi ning kohtumise lõpul allkirjastati kommünikee, kus otsustati moodustada 23.augustil samal aastal Eesti, Läti ja Leedu territooriumil inimestest ahel deviisi all «Balti tee».

See otsus oligi aluseks 23.augustil 1898 toimunud ülevale katkematule inimketile, kus osales kaks miljonit inimest.

Vägivallatu vastupanu silmapaistvaimaks näiteks peetav Balti kett moodustati 23. augustil 1989. aastal. Kolmes Balti riigis moodustasid kaks miljonit inimest katkematu inimketi, mis ühendas Tallinna, Riiat ja Vilniust, tuletamaks meelde Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimise 50. aastapäeva ja väljendamaks riikide iseseisvuspüüdlusi.

Balti Assamblee taaselustab toonast mälestust, kandes Balti keti 20.aastapäeva tähistades 22.-23.augustil Balti vabaduse tuld läbi kolme Balti riigi. Oma teel annab Balti Assamblee üle ka arvukalt tänukirju kohalikele organisaatoritele maakondades, kust Balti kett toona läbi kulges.

Balti keti teekonna taaselustamine on sümboolne austusavaldus toonastele ketis osalejatele.

Balti kett on kantud UNESCO maailma mälu registrisse. Maailma mälu register koondab unikaalseid dokumente teoste või sündmuste kohta, mis on mõjutanud maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles