Eesti liitus Arctic Sea rahvusvahelise uurimisrühmaga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arctic Sea kaaperdajad pärast kinnipidamist.
Arctic Sea kaaperdajad pärast kinnipidamist. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti liitus reedel Arctic Sea juhtumi uurimiseks moodustatud rahvusvahelise uurimisrühmaga, kuhu kuuluvad Soome, Rootsi ja Malta.

Eesti-poolseteks uurimisrühma liikmeteks on riigiprokuratuur ja kaitsepolitseiamet, kelle uurimisalluvusse kuulub karistusseadustiku piraatlust käsitlev paragrahv, teatas riigiprokuratuur.

Rahvusvahelise uurimisrühmaga liitumine võimaldab selle liikmetel vahetada menetlusalast informatsiooni ja tõendusteavet operatiivsemalt, kui tavapärase rahvusvahelise õigusabi korras.

Juulis Soomest Alžeeriasse siirdunud puidulastiga kaubalaev Arctic Sea kadus mõned päevad hiljem Läänemerel. Vene mere- ja õhuväe ühisoperatsiooni käigus peeti laev ja selle kaaperdanud mehed kinni 17. augustil Roheneeme saarte lähedal.

Venemaa teatel kaaperdati Arctic Sea 24. juulil kell 22 Eesti aja järgi, mil Rootsi vetes asunud kaubalaeva juurde sõitis kiirpaat, milles oli kaheksa inimest. Merehädalisi teeselnud kaaperdajad tungisid laevale ja nõudsid meeskonnalt relvadega ähvardades oma nõudmiste täitmist.

Arctic Sea lahkus 23. juulil Soomest, et suunduda Alžeeriasse Bejaia sadamasse. Laeva lastiks oli 6700 kuupmeetrit puitu hinnaga umbes 1,16 miljonit eurot.

17. augustil avastas Venemaa allveetõrjelaev Ladnõi Malta lipu all sõitnud kaubalaeva Arctic Sea Atlandi ookeanist Roheneemesaarte lähedalt. Ilma ühegi lasuta toimunud operatsiooni käigus vabastasid Venemaa mere- ja õhuväed kaaperdatud laeva 15-liikmelise Vene kodanikest meeskonna. Kaheksa laeva pardal olnud, kuid selle meeskonda mitte kuulunud meest võeti vahi alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles