Jäppinen: Tallinn toetab Jänese ettepanekut

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abilinnapea Kaia Jäppinen.
Abilinnapea Kaia Jäppinen. Foto: Marina Puškar

Abilinnapea Kaia Jäppineni kinnitusel on Tallinn igati päri kultuuriminister Laine Jänese suurepärase ettepanekuga taastada omavalitsuste poolt spordi rahastamine riiklikele eelarvekärbetele eelnenud tasemel.


«Spordi rahastamise taastamise ideed toetavad üksmeelselt paljud omavalitsused ning muidugi spordirahvas ise. Niisama üksmeelselt, nagu me kõik olime vastu tänavu kevadel toimunud rahastamise lõpetamisele, mille põhjustas omavalitsuste riiklik eelarvekärbe - riik võttis raha ära ning kuulutas, et enam ei nõua omavalitsustelt spordi rahastamist,» ütles Jäppinen Raepressi vahendusel.

«Nimelt ütleb põhiseadus, et riik saab panna omavalitsustele kohustusi ainult juhul, kui annab selleks ka vajalikud vahendid ning seekord otsustas valitsus põhiseadust mitte rikkuda,» kommenteeris abilinnapea kultuuriministri ettepanekut.

«Jänes, tõsi, ei maini, et spordi rahastamise lõpetamise põhjustas otseselt sellesama valitsuse otsus, kus ta spordi rahastamise eest ise vastutab. Sellise esmapilgul poliitilise kahepalgelisusena tunduva avalduse taust võib olla aga palju sügavam. Näiteks Jänese üha selgem ambitsioon välja paista Ansipi asemel tulevase peaministrina. Sel juhul tuleb Jänese avaldust käsitleda lausa programmilise uue kursi visandina. Jänes tunnistab ju sellega, et Ansipi valitsuse otsus omavalitsuste eelarvete kärpimiseks oli põhimõtteliselt väär ning tema soovib seda viga parandada. Jänese avaldust võib vaadelda isegi kui esimest tõsisemat Reformierakonna ministri avalikku vastuhakku peaminister Ansipile,» märkis abilinnapea.

Jäppineni sõnul on Tallinn ja mõned teised omavalitsused vaatamata riiklikele eelarvekärbetele siiski suutnud spordi niinimetatud «pearaha» suurel määral säilitada, kuid enamasti omavalitsustel selliseid võimalusi pole. «Seepärast toetabki Tallinn koos paljude Eesti omavalitsustega Jänese ettepanekut taastada spordi rahastamine endisel tasemel. Me eeldame seejuures muidugi, et Eesti Vabariigi Valitsuse minister Jänes ei soovi rikkuda Eesti põhiseadust ning ei soovi panna riigi poolt omavalitsustele riiklike vahenditega katmata kohustusi,» ütles Jäppinen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles