Eesti maasikad lähevad kaubaks iga hinnaga

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ Vasula Aed töötajal Ülo Võsonurmel ja ta kolleegidel on mõne päeva pärast kõvasti tööd, sest eile korjati Vasulas 2,5 hektarilt tänavused esimesed maasikad.
TÜ Vasula Aed töötajal Ülo Võsonurmel ja ta kolleegidel on mõne päeva pärast kõvasti tööd, sest eile korjati Vasulas 2,5 hektarilt tänavused esimesed maasikad. Foto: Kalev Saar

Paar-kolm tundi kulus eile hommikul tootmisühistu Vasula Aed töötajatel tänavuse esimese maasikasaagi korjamiseks. Teist sama palju kulus üsna soolase hinnaga marjade müümiseks.

Vasula Aia esimesed maasikad läksid kaubaks Vasula teeotsas. «Korjasime alustuseks 60 kilo maasikaid ja esimese tunniga on paarkümmend kilo juba müüdud,» rääkis TÜ Vasula Aed töötaja Udo Laurberg.

Suuremad marjad oli Vasula Aed müüki pannud 80-kroonise kilohinnaga, väiksemaid sai 60 krooni eest ja ostjaid jagus. Tartus küsiti eile-üleeile kodumaiste esimeste maasikate eest 80–100 krooni.

Ostjate kõrval jõudis Laurberg märkida sedagi, et tänavune saak on külma ja kuiva kevade pärast nädala jagu tavalisest hilisem.

«Meil mõjutab saagi algust niisutus,» selgitas TÜ Vasula Aed juhatuse esimees Imbi Rohejärv. «Kastame maasikaid pidevalt, et saada suuri marju. Kui laseksime neil vaid päikese käes küpseda, oleks saak olnud varasem ja väiksem.»

Vasula Aias on müügimaasikate all 2,5 hektarit. Sellest ligi pool hektarit oli ettevõttel tänavu katteloori all, kuid tulemus jäi kesiseks.

Eesti suurima marjakasvatustalu, Kambja valla Marjamaa talu maasikad aga alles hakkavad õiget tooni võtma.

«Meil ei käi maasikakasvatus nii kähku,» selgitas Marjamaa talu peremees Tõnu Oks. «Ühelt poolt sai maasikas talvel veidi külma ja teisalt, meie kandis, metsade vahel, läheb lumi alati nädal hiljem.»

Ka Imbi Rohejärv ütles, et Vasula Aia tänavusele maasikasaagile vajutas läinud talv oma pitseri. Kokkuvõttes ei tohiks aga tänavu maasikapuudust tulla. «Õisi on ja marju on,» ütles Imbi Rohejärv.

Õige möll läheb maasikaväludel lahti pärast jaanipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles