Skip to footer
Päevatoimetaja:
Margus Martin
Saada vihje

Suvel kokates katseta julgesti

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto

Maitsvate ja huvitavate roogade valmistamine ei eelda alati tundidepikkust pliidi ääres passimist. Kerge suvine piduroog valmib kiiresti ja vähese vaevaga.

Igaüks ihkab meie üürikest suve nautida täiel rinnal. Siis ei raatsi kuidagi toas olla, miski vägi kisub maale, metsa ja mere äärde. Õdusa suveolemise juurde kuuluvad vaieldamatult meeldiv seltskond ja hõrgud road.

Omapärane ja maitsev suvine lõunasöök valmib kergesti ja lihtsa vaevaga.

Eelroaks on värske ja puuviljadest pakatav tomati-ananassijook, mida on väga lihtne valmistada. Mahlase janukustutaja kõrvale sobivad apelsinid, mis on täidetud juustukreemiga.

Pearoaks sobib järjest enam hoogu koguval grillihooajal valmistada kanavardaid punapeedisalatiga.

Iga toidukorra ahvatlev kõrgpunkt on magustoit. Suvise toidulaua vaieldamatu ehe on rabarbrikook, mis valmib vähese vaevaga ja on paljude lemmik. (Toit)

Suvemenüü

Eelroog

Tomati-ananassijook

4 klaasi

• 4 viilu konservananassi

• ühe värskelt pressitud sidruni mahl

• 4 dl tomatimahla

• 3 dl mineraalvett

• jääkuubikuid

Purusta ananassiviilud mikseris, lisa sidruni- ja tomatimahl. Tõsta igasse kokteiliklaasi mõni jääkuubik, jaga ananassi-tomatimahlasegu klaasidesse, täida klaasid mineraalveega. Serveeri kohe.

Apelsinid juustukreemiga

Neljale

• 4 väiksemat apelsini

• 200 g Philadelphia toorjuustu

• 4 viilu konservananassi

• 1 munakollane

• 1 dl 35-protsendilist rõõska koort

• 1 munavalge

• 4 oliivi

Pese apelsinid sooja veega. Lõika apelsinidel kaas ära, nii et jääks sakiline äär. Võta nendest viljaliha lusikaga välja. Hoia 2 sl apelsinimahla juustukreemi tegemiseks.

Kreemiks mikserda toorjuust, munakollane ja 2 sl apelsinimahla. Vahusta eraldi munavalge ja rõõsk koor. Lisa kõigepealt vahukoor juustukreemi hulka, jättes veidike vahukoort kaunistuseks. Seejärel sega ettevaatlikult kreemi sisse tugevaks vahuks vahustatud munavalge.

Tükelda ananassiviilud ja tõsta apelsinikoore põhja. Täida apelsinikoored juustuseguga. Kaunista vahukooretupsuga, millele aseta oliiv. Serveeri kohe.

Pearoog

Grillitud kanavardad punapeedisalatiga

Neljale

• 800 g kanafileed

• 150 g Meira grillkastet

Salat:

• 400 g keedetud punapeeti

• 200 g suhkruherneid

• 1 kimp murulauku

• 1 sidrun

• 100 g rukolasalatit

• 2 sl oliiviõli

• 100 g kitsejuustu

• 1 tl a’la Meira sidrunipipart

• ½ tl soola

Kaste:

• 1½ dl hapukoort

• 1-2 tl riivitud mädarõigast

Lõika kanafilee tükkideks, vala grillkastmega üle ja tõsta paariks tunniks külmikusse, et maitsed seguneksid.

Salatiks lõika keedetud punapeedid kuubikuteks või ribadeks. Lõika hernekaunad kolmeks, kuumuta vähese soolaga maitsestatud vees keemiseni, jahuta.

Puhasta sidrun, nii et järele jääb vaid puhas viljaliha ilma seemnete ja valge osata. Seejärel haki sidrun väikesteks tükkideks.

Sega punapeedi-, herne- ja sidrunitükid rukolasalatiga. Sega oliiviõli sidrunipipra ja soolaga ning vala üle salati. Peale pudista kitsejuust.

Kastmeks sega hapukoor ja mädarõigas ning serveeri eraldi kausis.

Lüki kanafilee grilltikkudele ja grilli. Sellest kogusest saab kaheksa varrast.

Magustoit

Lihtne rabarbrikook

Kuni kuuele

Põhi:

• 3 dl jahu

• 1 sl suhkrut

• näpuotsaga soola

• 125 g võid või margariini

• 2 sl vett

Täidis:

• u 300 g rabarbreid

• 1½ dl suhkrut

• 3 muna

• 1 dl 35-protsendilist rõõska koort

• 1 sl jahu

• 1 tl vanillisuhkrut

• pealepuistamiseks tuhksuhkrut

Põhi:

Sega jahu suhkru ja soolaga. Lisa võitükid ja töötle tainakonksudega kiiresti sõmeraks, lisa vesi ja sega. Suru tainas 22 cm läbimõõduga pirukavormi põhjale ja servadele. Kata servad fooliumiga. Tõsta ettevalmistatud pirukavorm umbes 30 minutiks külma.

Eelsoojenda ahi 200 ºC. Eelküpseta pirukapõhi ahju keskmisel siinil umbes 10 minutit.

Samal ajal puhasta rabarber ja lõika umbes 5 cm juppideks. Kui rabarberivarred on jämedad, siis poolita. Kuumuta rabarbritükke nõrgal kuumusel ½ dl suhkruga, kuni suhkur sulab, seejärel tõsta jahtuma.

Vahusta munad 1 dl suhkruga tugevaks vahuks. Sega jahu vanillisuhkruga, lisa vähehaaval rõõsk koor ja sega ühtlaseks. Lisa vahustatud munadele jahu- ja kooresegu, sega ettevaatlikult ja vala segu eelküpsetatud pirukapõhjale.

Tõsta suhkrus kuumutatud rabarberitükid lusikaga munaseguga kaetud pirukale. Küpseta ahju alumisel siinil 20-25 minutit.

Puista jahtunud pirukale tuhksuhkrut. Serveeri jäätise või vaniljekastmega.

Kommentaarid
Tagasi üles