Päevatoimetaja:
Tarvo Madsen
Saada vihje

Ära tee söögi ja joogiga oma tervisele liiga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõikvõimalike suviste pidude lahutamatu osa on paratamatult ohjeldamatu napsivõtmine. Alkoholi tarvitades tuleb siiski säilitada mõõdukus, eelistada pigem lahjasid jooke ja mitte juua eri sorte segamini.
Kõikvõimalike suviste pidude lahutamatu osa on paratamatult ohjeldamatu napsivõtmine. Alkoholi tarvitades tuleb siiski säilitada mõõdukus, eelistada pigem lahjasid jooke ja mitte juua eri sorte segamini. Foto: Corbis/Scanpix

Pikad sumedad suveõhtud ja grillipeod on üsna kurnavad. Tuleb olla hoolikas, et endale rasvase toidu ja alkoholiga liiga ei teeks. Kõige tervislikum ja õigem oleks muidugi rasvasest lihast ja kangemast kraamist üldse loobuda.

Peomenüü võiks koostada nii, et lihale tasakaaluks pakutaks rohkesti aedvilja. Selleks, et peol toitu sisse ei hakkaks ahmima, peaks juba hommikust saadik väikeste portsude kaupa midagi sööma. Kindlasti peaks palju jooma, soovitatavalt mittealkohoolseid jooke.

Taldrik täida vaid veerandi ulatuses lihaga, ülejäänud osale pane salatit. Alkoholiga ole ettevaatlik, sest see ei sobi kokku raskelt seeditava lihaga.

Ole olukorra peremees

Kui ülearusest söömisest on siiski raske olla, võib võtta apteegis müüdavaid seedeensüüme, näiteks Mezym forte. Ülesöömisest tingitud kõhuhädasid leevendavad biokeefir ja -jogurt.

Enne peole minekut söö kõht täis, sest täis kõhuga imendub alkohol aeglasemalt, aga tühi kõht seevastu soodustab joovet. Samuti peaks pärast iga napsi midagi sööma, soovitavalt hapusid või rasvasemaid toite.

Nagu ikka, on alkoholi tarvitamisel märksõnaks mõõdukus. Kui tunned, et sinu piir hakkab kätte jõudma, mine karastusjookidele üle. Joo aeglaselt, siis suudad olukorda kontrollida.

Joo vähekangeid napse, näiteks õlut, veini, long drink’i ning pigem kokteili kui kanget napsi ja mahla eraldi. Lahja, rohke vedelikuga rikastatud alkohol imendub organismi kiiresti, gaseeritud joogid veelgi rutem.

Ära joo erinevaid jooke segamini või kui, siis kas ainult piiritusel põhinevaid napse ehk destillaate (viin, viski, rumm, tekiila) või ainult naturaalseid mittedestillaate (vein, õlu). Kui siiski eelistad segavalikut, siis alusta kangemast margist ja mine hiljem lahjematele üle, siis on ülejoomise oht väiksem.

Kui keegi on siiski üle pingutanud, tuleks talle anda palju vett (0,5–1 liitrit) juua, et ta magu saaks loputatud. Kurku sõrmedega ärritades tuleb ta oksele ajada. Seda tuleb korrata seni, kuni maost tuleval loputusveel ei ole alkoholi lõhna.

Taastumine on raske

Kui kannatanu on oimetu, pööratakse ta pea küljele, et vältida okse sattumist hingamisteedesse, ning kaetakse soojalt. Raskelt joobnud inimest ei tohi jätta järelevalveta.

Kindlasti tuleks peojärgsel päeval aeg maha võtta ja rahulikult lamada, külm niiske kompress otsmikul, või minna õue jalutama. Kasulik on juua palju vedelikku, eelistatult mineraalvett. Et pohmelust pisutki leevendada, on mõttekas enne magamaheitmist võtta aspiriini. Samuti annab häid tulemusi, kui võtta umbes 30 grammi puuviljasuhkrut, mis kiirendab alkoholi lagunemist organismis. (Tervis)

Kommentaarid
Tagasi üles