Ansip ei välista pronkssõduri saatuse otsustamist riigikogus

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnismäe pronkssõdur ja selle ümbruse ala on jätkuvalt politseilintidega piiratud.
Tõnismäe pronkssõdur ja selle ümbruse ala on jätkuvalt politseilintidega piiratud. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Peaminister Andrus Ansip ei välistanud tänasel valitsuse pressikonverentsil pronkssõduriteemat käsitledes, et otsus monumendi teisaldamise kohta tuleb teha riigikogul.

Ansip ütles pressikonverentsil, et tema vaatleks Tõnismäele maetud säilmete ümbermatmise teemat pronkssõduri teisaldamise teemast lahus.

Peaministri sõnul valitseb nii kirikuringkondades kui ka ühiskonnategelaste seas üsna suur üksmeel haudade ümbermatmise osas, kuna nende praeguses asupaigas ei ole tagatud hauarahu.

Peaminister saatis täna ka Tallinna linnapeale, muinsuskaitseametile ja muinsuskaitse nõukogule kirja, milles palub vastust küsimustele, kas haudade ümbermatmine Tõnismäelt on aktsepteeritav ja kas need võiks ümber matta siselinna kalmistule.

«Praegust olukorda, kus tallatakse põrmude peal, tõmmatakse karmoškat seal, lüüakse tantsu ja visatakse viina põrmude peal, haudade peal, ei saa kindlasti pidada normaalseks,» ütles Ansip.

Ta lisas veel, et mõnedel väidetel võivad kahe kuni kolme inimese säilmed asuda ka Tõnismäe trollipeatuse all.

Kuna ümbermatmise osas valitseb erinevate osapoolte vahel suhteliselt suur üksmeel, tuleks peaministri sõnul just sellest alustada. Provokatsioone seoses haudade väljakaevamisega peaminister ei karda.

«See inimene, kes hakkab ümbermatmisele vastu sõdima, peab deklareerima, et tema tõekspidamistega sobib haudadel tallamine, et tema tõekspidamistega sobib trollibussi ootamine haudadel. Ma arvan, et selliseid inimesi on võimatu Eestist leida.»

Pronkssõduri jõuga eemaldamist peaminister ette ei kujuta, kuna see oleks ebaseaduslik ja õigusriigile ebakohane.

«Ma ei kujuta ette, et keegi võiks minna Tõnismäele ja ööpimeduse varjus kraana konksu otsa riputada pronkssõduri ja sellega kuhugi ära sõita. See pole õigusriigile kohane lahendus.»

Peaminister rõhutas veelkord oma isiklikku seisukohta, et pronkssõdur tuleks Tõnismäelt teisaldada. Kas aga selles osas üksmeel või laialdane toetus saavutatakse, peab tema sõnul näitama aeg.

«Ma ei välista, et vastav otsus tuleb langetada riigikogul,» nentis peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles