Eesti simulaatoreid on kasutanud 20 000 Gruusia sõdurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõdurid õppustel.
Gruusia sõdurid õppustel. Foto: AFP / Scanpix

Eestilt tasuta kasutada saadud ja tootjafirma kingitud simulaatoritel on väljaõppe saanud 20 000 Gruusia kaitseväelast.

Kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute asekantsler Martin Hurt lõpetab Gruusias ametlikult väljaõppealase koostööprojekti, millega Eesti andis Gruusiale tasuta kasutamiseks jalaväesimulaatori ning rahastas selle modifitseerimist, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja BNSile.

Hurt märkis, et koostöö Gruusiaga väljaõppe alal on Eesti jaoks siiani olnud väga oluline. «Fakt, et tänaseks on Eesti poolt Gruusiale kasutada antud simulaatoritel saanud väljaõpet ligi 20 000 Gruusia noorsõdurit, on märk lõppenud projekti edukusest,» sõnas Hurt. Ta kinnitas, et Eesti on ka tulevikus huvitatud koostööst Gruusiaga.

2006. aasta sügisel andis Eesti kaitseministeerium Gruusia kaitseministeeriumile tasuta kasutamiseks jalaväesimulaatori SIM 3C-10. Kaks aastat hiljem kinkis simulaatoreid tootev firma ELI Eesti kaitseministeeriumi toetusel Gruusia kaitseministeeriumile ühekohalise simulatsioonisüsteemi Anti-Tank SIM 4-MU.

Mõlemat simulatsioonisüsteemi kasutakse Krtsanisi väljaõppekeskuses.

Jalaväesimulaator oli algselt seadistatud automaatrelvale AK-47.Kuna 2007. aastal võttis Gruusia kasutusele automaatrelva M-16 modifikatsiooni M-4, palus Gruusia Eestil seadistada ümber nii, et kasutada oleks võimalik mõlemat relvatüüpi.

Eesti tuli Gruusia palvele vastu, ostes ELI-lt vajalikud M-4 tagasilöögimehhanismid ning lasi need simulaatorile paigaldada.

Eestil kulus Gruusia relvajõudude väljaõppe treeningsimulaatoritega toetamiseks kokku umbes pool miljonit krooni. Jalaväesimulaatori modifitseerimiseks kulus umbes 140 000 krooni.

Samu, kuid teistele relvadele seadistatud simulaatoreid, kasutab ka Eesti kaitsevägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles