Arctic Sea kapten luiskas laeva Põhja-Korea omaks

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubalaev Arctic Sea
Kaubalaev Arctic Sea Foto: AFP / Scanpix

Venemaa välisministeerium avaldas eile õhtul kuivlastilaeva Arctic Sea väidetava kaaperdamise juhtumi kohta oma pikema nägemuse, milles seisab muu seas, et laeva asukoht oli Vene võimudele kogu aeg teada ja et selle kapten üritas alguses varjata aluse nime ja päritolu.

«Iseenesest mõistetavalt ei olnud 7000-tonnise veeväljasurvega laev mitte kuskile kadunud. Selle liikumist jälgiti ning koordinaadid saabusid mitmest allikast, sealhulgas meie välispartneritelt,» vahendas ERR Uudised Venemaa välisministeeriumi avaldust.

Ministeerium tõdeb ka seda, et 17. augustil 300 miili kaugusel Rohuneemesaartest lõunas Venemaa laeva Ladnõi poolt kinni peetud Arctic Sea kapten teatas ootamatult, et laev kuulub Põhja-Koreale.

«Venemaa saatkond Pyongyangis pöördus samal päeval Põhja-Korea võimude poole seoses kapteni väitega, et laev kannab nime Tšedin-2, liigub Havannast Sierra Leonesse ja selle lastiks on palmipuust saematerjalid,» teatab Venemaa välisministeerium. «Põhja-Korea selgitas olukorda ja teatas meile, et Tšedin-2 ei saanud kuidagi asuda kinnipidamiskohas, kuna seisis ühes Angoola sadamas.»

Teade täpsustab ka Venemaa ametivõimude varasemat infot vahistatud väidetavate kaaperdajate kohta: nüüdseks on selgunud, et kahtlustatavate seas on kaks Venemaa kodanikku, üks Eesti ja üks Läti kodanik, ülejäänud neli kinnipeetut on kodakondsuseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles