Mereakadeemia rektori kohalt vallandatud Kann pöördus prokuratuuri poole

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kann.
Jüri Kann. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Töökohustuste rikkumistes süüdistatud ning Eesti Mereakadeemia (EMA) rektori kohalt vabastatud Jüri Kann esitas täna Põhja ringkonnaprokuratuurile kaebuse, väites et ministeeriumi süüdistused olid fabritseeritud.

Otsusest Kannu vallandamine kohtus vaidlustada teavitas täna avalikkust mereakadeemia professorite kogu ja nõunike kogu liige Anto Raukas, kelle väitel fabritseeris haridusminister Tõnis Lukas parteilis-poliitilistel põhjustel ettekäände Kann ametist vabastada.

«Mereakadeemia rektor töötas rangelt põhikirja, akadeemia arengukava, arengukava rakenduskava, nõukogu ja nõunike kogu otsustest lähtuvalt, kuid ministeerium tegi talle tema töös parteilis-poliitilistel ajenditel alatasa takistusi,» selgitas Raukas.

Ta tõi näiteks ministeeriumi kirja, milles tehti rektorile ülesandeks kolida mereakadeemia tehnikaülikooli majandusteaduskonna hoonesse Kopli 101.

«Selle kava kooskõlastas ministeerium vabariigi valitsuses koos rahastamiskavaga. Tänaseks on kolimine toimunud, kuid mereakadeemia pole ministeeriumilt selleks saanud sentigi. Vastupidi, minister tegi kõik selleks, et rektor ei saaks seda ülesannet täita ja teda oleks võimalik kiiresti vabastada,» süüdistab professorite kogu liige.

Selliseid näiteid võib tema sõnul tuua veelgi. «Loodame, et minister kannab mereakadeemia töö takistamise eest ka täit vastutust,» lisas Raukas.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Maria-Elisa Tuulik kinnitas, et Kannu avaldus on vastu võetud ning see sisaldab erinevaid kaebusi.

Lähemalt prokuratuuri esindaja avalduse sisu kommenteerida ei saanud. Tuulik lisas, et otsus asja menetlusse võtmise kohta tehakse kümne päeva jooksul.

Jüri Kann täna kõnedele ei vastanud, et avalduse sisu lähemalt kommenteerida. Ilmselt ei piirdunud eksrektor kaebuses vaid oma vallandamise vaidlustamisega, sest sellisel juhul oleks tegemist tsiviilasjaga, mida ringkonnaprokuratuur menetlusse ei võtaks.

Seda kinnitas ka Raukas, kelle sõnul ei taotle Kann prokuratuurilt oma tööle ennistamist. Küll pöördutakse selleks aga tema sõnul töövaidluskomisjoni.

Raukas selgitas, et prokuratuuril palutakse uurida ministeeriumi käitumist mitmes Mereakadeemiaga seotud episoodis, sealhulgas eelpool kirjeldatud kolimise küsimuses.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase allkirjastas möödunud nädalal käskkirja, milles süüdistatakse Kannu kokku üheteistkümnes erinevas eksimuses.

Näiteks süüdistab haridus- ja teadusministeerium, et EMA on tellinud erinevaid projekteerimistöid kogusummas vähemalt 471 200 krooni, arvestamata käibemaksu, samas polnud EMA-le eraldatud eelarves raha sellisteks investeeringuteks ette nähtud.

Mitme muu rahalise segaduse seas süüdistatakse Kannu ka isiklike arvete esitamises EMA-le, et asutus need kinni maksaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles