Lukas: Eesti ühiskond on saanud küpseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küpsed õunad
Küpsed õunad Foto: Raivo Tiikmaa.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ütles tänasel koolialguse pressikonverentsil, et Eestis on viimase kahe aastaga toimunud hüpe küpsesse ühiskonda, kus täiskasvanud õppijate osakaal elanikest on jõudnud Euroopa keskmise tasemele.

«Rõõmustav trend on täiskasvanud õppijate osakaalu tõus ühiskonnas. Võime öelda, et oleme siin küpsete ühiskondade hulgas, kui veel mõni aeg tagasi olime Euroopa viimaste seas,» ütles Lukas.

«Nüüd oleme elukestva õppe osas selgelt Euroopa keskmise näitajaga võrdsed. See tähendab, et kahe aasta jooksul on toimunud hüpe,» lisas ta.

Statistiliselt väljendub see Lukase sõnul selles, et kui mõni aeg tagasi oli täiskasvanud õppijate osakaal stabiilselt 6,5-7 protsenti ühiskonnast, siis nüüd on see 10 protsendi piirimail ja ka tänavu kahe esimese kvartali näitajad on üle 10 protsendi.

«Võime öelda, et oleme murrangu läbi teinud,» ütles Lukas ja leidis sellel kaks suurt põhjust.

«Esiteks riigi poolt ettevõetud sammud, sest täiskasvanuharidusse on täiendavalt rahasid pandud. Oleme nii kutsekoolide kui rakenduskõrgkoolide juures avanud riigieelarvest tasutud õppekohtadega gruppe, mis on õppijaile täiesti tasuta ja sinna on läinud inimesi, kes oma raha eest õppima poleks läinud,» rääkis minister.

«Teine, miks ma nimetasin ühiskonna küpsust - seda mõõdetakse ka täiskasvanud õppijate osakaaluga. See on arusaamine, et on tarvis õppida, end täiendada kogu elu. Elukestva õppe maine ja tähtsus on jõudnud inimesteni,» rõõmustas Lukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles