Turu ülikool katkestas töösuhte Johan Bäckmaniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kirjamees Johan Bäckman.
Soome kirjamees Johan Bäckman. Foto: Toomas Huik

Soome Turu ülikool katkestas töösuhte skandaalse kriminaalõiguse dotsendi Johan Bäckmaniga, kes kavatseb seetõttu kohtusse pöörduda.

Bäckmani toetava Leena Hietaneni teatel tühistas ülikool Bäckmani loengud pärast seda, kui mees kevadel Eesti piirilt Soome tagasi saadeti.

Hietaneni sõnul sai Bäckman juba järgmisel päeval telefonikõne, kus mehele teatati, et tema loengud on tühistatud.

Ametlikult põhjendati seda majanduslike raskustega, kuid Bäckman on veendunud, et selle taga on tema poliitiline tegevus.

End Soome antifašistide juhiks nimetav Bäckman on korduvalt esinenud Eesti suhtes vaenulike ja stalinliku N. Liidu käitumist õigustavate sõnavõttudega, muuhulgas püüdnud õigustada küüditamisi, põhjendades neid sõjaliste vajadustega.

Üks tema aktsioone oli taotlus Soome politseile algatamaks uurimist lätlase Edvins Šnore filmi «The Soviet Story» ja selle Tamperes näitamise vastu. Bäckmani väiteil õhutab N. Liidu poolt Teise maailmasõja ajal ja järel Balti riikides toime pandud kuritegudest rääkiv film vaenu rahvaste vahel.

Ta on teinud tihedat koostööd Öise Vahtkonna ja teiste mõttekaaslastega Eestis ja Lätis ning on tuntuks saanud väidetega natsismi taassünnist ning venelaste ahistamisest Eestis ja Lätis.

Tänavu aprillis ei lasknud Eesti piirivalve Bäcmanni Tallinna sadamas maale. Mehe sõnul teatasid piirivalvurid, et ta on siseminister Jüri Pihli korraldusel kantud nende isikute nimekirja, kellele pole 25. aprillist 10. maini lubatud Eestisse siseneda.

Suvel üritasid Bäckman ja tema seisukohti toetav ajakirjanik Hietanen europarlamenti pääseda. Esimene kogus 549 ja teine 247 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles