Skip to footer
Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
Saada vihje

Kurgimüüja unistab Hispaaniast

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enela Takk rõõmustab, et kurgid lähevad hästi kaubaks.

Turumüüja amet on Enela Takule ühtaegu puhkus ja õpitavasse erialasse sisseelamine. Tulevane toitlustusteenindaja armastab toitu ja kõike, mis sellega seondub.

15-aastane Enela Takk müüs eile esimest päeva Balti jaama rohelisel turul aiakraami. Töökoha leidis tüdruk ema kaudu, kes tunneb pisut turu omanikke. «Tahtsin proovida, mis tunne see on, kui vanemad käivad tööl ja mina raiskan nende vaevaga teenitud raha,» põhjendab Enela suvist töölkäimist.

Eelmisel suvel töötas tüdruk loomaaias klienditeenindajana. Turumüüja ametit pole ta varem proovinud, aga esimesed muljed on head. «Ei pea eriliselt rabelema,» tõdeb Enela. Peast arvutamine käib tal imekähku, suuremad summad kontrollib igaks juhuks taskuarvutiga üle.

Enela räägib, et talle meeldib kõik toiduga seonduv. «Näiteks armastan ma väga süüa teha, kodus muudkui kokkan,» räägib ta. Kolme aasta pärast, kui septembris algavad õpingud Tallinna teeninduskooli toitlustusteenindaja erialal läbi saavad, tahaks ta minna Hispaaniasse.

Vahemere köök tõmbab

Tüdruku sõnul on talle südamelähedane Vahemere köök ja seetõttu unistab ta kusagile sinnakanti suurde restorani tööle asumisest. Hispaania keelt Enela veel ei oska, aga eks ole aega õppida ka. «Ma ju alles lõpetasin põhikooli, sügisest jätkan teeninduskoolis,» nendib ta.

Kes kodus rohkem süüa teeb, kas ema või tütar? «Vist teeme võrdselt, eelmisel õhtul lepime kokku, kes järgmisel süüa teeb,» ütleb Enela.

Enela letis läheb kõige paremini kaubaks kurk ja küüslauk. Enamasti ostetakse kurke kilo või kahe kilo kaupa; kel kavas suurem sissetegemine ette võtta, tellib kraami juba varem ära.

Kaup tuuakse hommikuti kohale Tallinna lähedalt Rooli talust ja õhtul viiakse ülejäägid samasse kohta tagasi. Noor kurgimüüja lubab lahkelt ostjatel endal meelepärased kurgid välja valida, eakamatel klientidel aitab ka hindu lugeda.

Kurgid marinaadi

Enela tahab ka ise koos emaga kurke sisse tegema hakata. «Marineerimises pole midagi keerulist – kurgid, küüslauk ja mustsõstralehed purki ja äädikamarinaad peale,» teab tüdruk.

Et keegi sugulastest-tuttavatest kurke ei kasvata, ostab Enela need omaenda letist, nagu ka küüslaugu. Aga mustsõstralehed? «Need on selle pika leti teises otsas täitsa olemas, siit turult saab kõike,» teab nooruke müüja.

 

Kasulik kurk

• Kurk sisaldab kuni 90% vett ning seetõttu on selle toiteväärtus väike.

• Kurgid soodustavad seedenäärmete funktsioone, tõstavad söögiisu ja on parimad söödud toidu ümbertöötlejad.

• Värsketest viljadest saadud kurgimahlal on sapi- ja kuseeritust soodustav ja lõdvestav mõju. Samuti on kurgisöömine abiks põiekivide lahustamisel.

• Kurkidel on antibakteriaalne mõju, teravdavad mälu, takistavad ateroskleroosi arengut, rahustavad ja tugevdavad närvisüsteemi, säilitavad naha värskust ja parandavad toonust.

• Kurke soovitatakse süüa organismi puhastamiseks ja hammaste ning igemete haigestumisel.

• Kurgimahla mõju võimendub tarvitamisel koos teiste mahladega.

Retseptid

Fariinikurgid

• 1 kg väikseid avamaakurke

• 400 g sibulaid

• 2 sl soola

• 3 tillikimpu

• 3 loorberilehte

• 1,5 sl sinepiseemneid

Marinaad:

• 3/4 l kuiva valget veini

• 1/4 l veiniäädikat

• 200 g fariinisuhkrut

• 1 tl soola

• kurkide säilitusainet

Pese kurgid hoolikalt. Lahusta sool liitris vees ja kalla kurkidele. Jäta kurgid vähemalt 4–5 tunniks, võimalusel terveks ööks soolvette seisma.

Kurna kurgid ja lao koos kooritud sibulate, tilliokste, loorberilehtede ja sinepiseemnetega purki või savipotti. Sega marinaadiained hoolikalt ja kuumuta. Lisa kurkide säilitusainet pakil oleva õpetuse järgi. Jahuta marinaad ja kalla kurkidele. Pane peale kerge vajutis.

Järgmisel päeval kalla vedelik potti tagasi ja kuumuta keemiseni. Jahuta ja kalla kurkidele. Sulge purk hoolikalt ja säilita külmas ning pimedas kohas.

24 tunni värske hapukurk

• värskeid kurke

• vett

• punt rohelist: mädarõikalehed, kirsilehed, mõned tammelehed

• 1–2 noort koorimata küüslauguküünt

• soola

• suhkrut

Pane pestud lehed poti põhja. Lõika koorimata küüslauguküüs pooleks, pressi noa küljega katki ning lisa samuti potti. Pese kurgid, lõika otsad ära ja lao tihedalt potti.

Soolalahuse valmistamiseks lisa liitrile veele 4 sl jämedat soola ja 0,5 sl suhkrut. Kuumuta vedelik peaaegu keemiseni (ära keeda!) ja vala kurkidele nii, et need oleks korralikult kaetud. Aseta kurkidele raskus.

24 tunni möödudes on värsked hapukurgid valmis.

Allikas: www.kokaraamat.ee

Kommentaarid
Tagasi üles