Pealinna ostukeskuses veeresid robotostukärud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenlane Octavian Voicu aitab hispaania tüdrukut Elisabet Foixi robotostukärusse. Teisi robotostukäruvõist­luses osalenud inimesi kärusse ei pandud.
Rumeenlane Octavian Voicu aitab hispaania tüdrukut Elisabet Foixi robotostukärusse. Teisi robotostukäruvõist­luses osalenud inimesi kärusse ei pandud. Foto: Toomas Huik

Euroopa tehnikatudengid katsetasid eile Tallinnas Ülemiste kaubanduskeskuses robotostukärusid, lastes neil iseseisvalt aja peale läbida takistusi ja kurve täis raja.

Itsitav tumedajuukseline neiu istus eile Ülemiste keskuses ostukärus ja vaatas, kuidas tema ees liikuv noormees ostukäru ees kätega vehkis, et seda õiges suunas liikuma panna. Barcelona tüdruku Elisabet Foixi panid ta kaaslased ostukärusse, sest nende mehhaniseeritud käru oli eelneva ringi Ülemiste keskuse koridoris läbinud konkurentrobotkärudest paremini.

Rumeenias Bukaresti polütehnikumis õppiv Octavian Voicu vehkis aga kätega käru ees, et seda õigesse suunda liikuma panna. «Kõik need inimesed ajavad sensorid segadusse ja käru tahab hoopis rahva sekka minna,» vabandab Voicu masina kommet tema järgimise asemel hoopis rahva sekka uitama veereda.

Isepäised masinad

Teised robotostukäruvõistluses osalenud inimest kärusse ei pannud, sest neil ei tahtnud käru isegi ilma eesistujata minna sinna, kuhu ta loojad soovisid, vaid kippusid seisma jääma või rahva sekka ukerdama minema.

Mehhaniseeritud ostukärudega askeldasid Ülemiste keskuse koridoris erinevatest Euroopa nurkadest pärit tehnikaüliõpilased praktilise ülesande käigus, mille eesmärgiks oli neile ostukärude robotiseerimise abil õpetada nii robotite meisterdamist kui ka tööstusdisaini.

Üritust korraldanud Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) tudengiorganisatsiooni BEST-Estonia liige Marius Andra tõdes, et ega supermarketitele sellest suurt praktilist kasu ole, vaid tegemist oli pigem lõbusa ülesandega. «Eesmärgiks on näidata, kui palju inimesed kahe käega valmis suudavad teha,» selgitas Andra.

Iseliikuvad ostukärud valmisid Eestis pärast kahenädalast suvekooli, kus tudengid õppisid nii disaini, reklaami kui ka mehhatroonikat ehk mehhaanika, elektroonika ja tarkvara ühendamist ühtseks masinavärgiks.

Kursuse lõpuks tuli nelja meeskonda jaotatud osalejatel konstrueerida tavalise ostukäru baasil robot, mis suudaks iseseisvalt inimese järel sõita ning takistustest kõrvale hoiduda.

«Igas viieliikmelises tiimis tegelesid mõned ostukäru iseseisvalt liikuma panemisega ja teised üritasid selle väljanägemist ligitõmbavaks disainida,» selgitas Andra tööjaotust.

Ostukäru tutvustamiseks salvestasid kõik meeskonnad üheminutilise reklaamlõigu, mida žürii hindas, nagu ka disaini ja mehhatroonikat. Videoklipis pidi telereklaami kombel toodet tutvustama ja esitama selle võimalusi.

Eestlased kõrvaltvaatajad

Võistlustules oli neli meeskonda, TTÜ üliõpilastest koduvõistkond võistles väljaspool arvestust, näitamaks, milliseid vigureid saab ostukärudega vajadusel teha, märkis ürituse üks korraldaja Andra.

Pärast võidusõidu lõppu võeti aga tehnika ostukärude küljest maha ja viidi TTÜsse tagasi, kärud ise aga tagastati kauplusele, kust need olid laenatud.

Oskused ja teadmised käiku

• Osales neli võistkonda, mis koosnesid Euroopa riikide tehnikatudengitest. Väljaspool arvestust võistles Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) tudengite käru.

• 24 tehnikatudengit 18 Euroopa riigist osalesid enne võistlust (TTÜ) kursusel, et omandada teadmisi mehhatroonikast, industriaaldisainist ja reklaamimeediast. Sarnased kursused toimuvad igal aastal 70 Euroopa juhtiva tehnikaülikooli juures ning nendest võivad osa võtta ka TTÜ tudengid.

• Ostukäruvõistlus oli kursusel õpitu ellurakendamiseks.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles