Piirivalvet häirivad punase raketi asjata laskjad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisilaeva Victoria I kapten Alar Kask vallandas möödunud teisipäeval oma käte vahelt punase signaalraketi, mis andis Naissaare piirkonnas märku rahvusvahelise merepäästeõppuse algusest.
Reisilaeva Victoria I kapten Alar Kask vallandas möödunud teisipäeval oma käte vahelt punase signaalraketi, mis andis Naissaare piirkonnas märku rahvusvahelise merepäästeõppuse algusest. Foto: Küllike Rooväli

Piirivalvele teevad muret inimesed, kes lasevad niisama oma lõbuks punaseid rakette välja, mistõttu arvatava merehädateate saanud piirivalvurid peavad ilmaasjata hädalisi otsima hakkama, kirjutab Vahur Koorits ajalehes Postimees.

Kuressaare merevalvekeskuse ülem piirivalvekapten Tarvo Vaher lausus, et viimastel aastatel on asjata punase raketi laskmise juhtumeid Lääne piirivalvepiirkonnas tulnud ette järjest sagedamini. Punane rakett on aga märk merehädast ja seetõttu peab piirivalve iga kord alustama hädaliste otsinguid.

Piirivalvel pole eraldi inimesi kontrollimaks, kas keegi laseb kusagil raketti, vaid punase raketi laskmisest annavad teada seda märganud inimesed. Kuna see toimub enamasti ranna ääres, siis saadab piirivalve enamasti kohale autopatrulli, kes küsitleb elanikke ja selgitab, kas on merehäda või mitte.

Vaher ütles, et sellal kui piirivalvurid asjata lastud raketi tõttu oma aega kulutavad, võib juhtuda, et nende abi läheb hoopis kusagil mujal mõne tõsisema õnnetuse korral vaja. Lisaks läheb üks valeväljakutse Lääne piirivalvepiirkonna hinnangul piirivalvele maksma keskmiselt 2000 krooni.

Eelmisel nädalal tabas politsei esimest korda punase raketi ilmaasjata väljalaskja: reede öösel kell 2.20 kasutas punast raketti üks keskealine Saaremaa elanik lõbusa koosviibimise käigus.

Samas piirkonnas patrullinud politseipatrull tegi kindlaks raketi laskja ning andis sellest teada ka piirivalvele, kes on piirirežiimi rikkumiste osas kohtuväline menetleja, teatas tollal piirivalve.

Raketilaskja tunnistas oma süüd ning ütles, et ta ei olnud teadlik punase raketi põhjuseta kasutamise keelust, mistõttu piirivalve piirdus vaid hoiatusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles