Slovakkia välisminister: euro nimel tasub pingutada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miroslav Lajčák.
Miroslav Lajčák. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti visiidil lisaks president Toomas Hendrik Ilvesele ka riigikogu esimehe Ene Ergma ja välisministri Urmas Paetiga kohtunud Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák kinnitas, et euroraha kasutuselevõtu nimel tasub pingutada.

Välisminister Urmas Paet arutas täna Tallinnas Slovakkia välisministri Miroslav Lajčákiga toimunud kohtumisel euro kasutuselevõtuga seondavat. Välisminister Paeti sõnul on Eestil kindel soov ja tahe euro võimalikult ruttu Eestis käibele võtta, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

«Slovakkia euro kasutuselevõtu kogemus on Eestile väga huvitav ja oluline, pidades silmas eriti seda, et üleminek toimus väga sujuvalt, ilma murede ja probleemideta,» lausus välisminister Paet. Käesoleva aasta 1. jaanuaril eurole üle läinud Slovakkia on seni viimane ELi ühisraha kasutusele võtnud liikmesriik.

Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák avaldas Eestile toetust eurotsooniga liitumiseks ning andis ülevaate positiivsetest mõjudest, mida euroga liitumine Slovakkia majandusele kaasa on toonud. Slovakkia on välisministri sõnul valmis Eestile oma euroga liitumise kogemust jagama.

Ministrid arutasid Euroopa energiajulgeoleku temaatikat. Välisminister Urmas Paet rõhutas, et energiajulgeoleku tagamiseks on vajalik tarnijate mitmekesistamine, täiendavate energiaühenduste rajamine liikmesriikide vahel ja toimiva energiaturu loomine, et vältida käesoleva aasta talvise gaasikriisiga sarnaste olukordade kordumist.

«Viimaste aastate gaasikriisid on selgelt näidanud alternatiivsete tarnijate ja tarnekanalite, nagu Nabucco ning laiemalt Lõunakoridor, vajalikkust,» sõnas Paet.

Välisministrid arutasid ka Euroopa Liidu IT-agentuuri võimalikku loomist Eestisse. Paeti sõnul peab Eesti oluliseks infotehnoloogia senisest efektiivsemat kasutamist Euroopa Liidu sisejulgeoleku valdkonnas ning seetõttu on omaette IT-agentuuri loomine vajalik.

«Arvestades Eesti arenenud infotehnoloogia sektorit usume, et Eesti võiks olla hea asukoht sellele loodavale agentuurile,» märkis Paet.

Paet ja Lajčák leidsid, et Eesti ja Slovakkia on sarnase ajalookogemusega ja lähedaste huvidega partnerid Euroopa Liidus ja NATOs. Kahepoolsed suhted on väga head ning tihedad, kuid majandussuhetes on potentsiaali veel rohkemaks.

«Meil on väga hea erinevate konsultatsioonide traditsioon nii Euroopa Liidu, julgeolekupoliitika arengute kui laiemate poliitiliste küsimuste osas,» märkis välisminister Paet. Eesti soovib Slovakkiaga sõlmida ka viisaesinduslepingu.

«Kindlasti on maailmas kohti, kus Slovakkia võiks Eestit esindada viisade väljastamisel ning samuti on meil valmisolek esindada Slovakkiat kohtades, kus neil esindust ei ole,» lisas Paet.

Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna samuti Lajčákiga, vahendas parlamendi pressiesindaja.

Kohtumisel olid kõne all nii majanduskriisiga seotud küsimused kui Euroopa Liidu riikide energiajulgeolek. Slovakkia välisminister rõhutas, et eurotsooniga ühinemine käesoleva aasta algul aitas nende majandust oluliselt, tõstes riigi usaldusväärsust nii investorite kui elanikkonna silmis. Ene Ergma arvates aitaks majanduskriisi negatiivset mõju väikestes riikides leevendada väike- ja keskmise suurusega kõrgtehnoloogiale orienteeritud ettevõtluse arendamine ja toetamine.

«Majanduskriis aitab meil paremini mõista oma riigi majanduse nõrku külgi,» lisas Ergma. Mõlemapoolselt nõustuti, et Euroopa Liidu liikmesriikide omavahelised tihedad suhted ja ühised huvid on avatud majandussüsteemi parim kaitse.

Vestluse käigus peatuti ka energeetikaprobleemidel seoses sõltuvusega Venemaa energiaallikatest. Ühiselt tõdeti, et Venemaa võib võimalusel energiaga varustatuse muuta poliitiliseks relvaks, mistõttu on Euroopa Liidu ühtne energiapoliitika äärmiselt vajalik.

Slovakkia välisminister andis Ene Ergmale ka ülevaate Slovakkia ja Ungari vahelistest rahvusvähemuste probleemidest.

Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák ja välisminister Urmas Paet avavad tänab Tallinnas Slovakkia aukonsulaadi Eestis. Paet avaldas lootust, et aukonsulaadi avamine aitab Eesti-Slovakkia suhteid tihendada veelgi. Slovakkia aukonsul Eestis on Even Tudeberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles