Tallinna tudengid sõidavad eilsest koolis ringi tõukeratastega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audentese Ülikooli välisüliõpilased proovivad kooli koridoris panga toodud tõukerataste vastupidavust. Vasakult Sami Peltola, Cudjoe Nkegbe, Lassi Lipasti ja Jukka-Pekka Savolainen.
Audentese Ülikooli välisüliõpilased proovivad kooli koridoris panga toodud tõukerataste vastupidavust. Vasakult Sami Peltola, Cudjoe Nkegbe, Lassi Lipasti ja Jukka-Pekka Savolainen. Foto: Peeter Langovits

Panga noortekampaania osana said neli Tallinna kõrgkooli tasuta tõukerattad, millega tudengid saavad sõita õppehoonete vahel ja kui mahub, ka sees.

Ratta võib võtta igaüks, mingit raha ega dokumenti kasutajalt ei nõuta. Kogu laenutus põhineb heal usul inimeste aususesse. Rattalaenutuste idee autor SEB Eesti Ühispank ei välista ürituse õnnestumise korral rattalaenutuste laiendamist ka kutse- ja keskkoolidesse.

Tasuta rattalaenutused said lisaks pealinna Audentese Ülikoolile, Tallinna Ülikoolile, Tallinna Tehnikakõrgkoolile ja Tallinna Tehnikaülikoolile (TTÜ) ka Tartu Ülikool ja Eesti Maaülikool.

SEB Eesti Ühispanga noortevaldkonna projektijuht Allan Selirand ütles, et pank jagas kokku nelja Tallinna ülikooli vahel laiali 150 jalg- ja tõukeratast. Sealjuures jalgrattaid jagus vaid TTÜ-le, sest neil on kõige suurem ülikoolilinnak, kus ühiselamud ja spordihoone on peamajast suhteliselt kaugel.

Hommikune üllatus

Nädalajagu aitab ülikoolides rataste laenutamist koordineerida panga töötaja, edaspidi peaks see kulgema omasoodu. Kuna rattad on osa sisseastumisperioodi kampaaniast, on need märgistatud roheliste kampaaniakleebistega. «Tänavu otsustasime kaelapaelte jagamise asemel propageerida rohelist mõtteviisi ja innustada noori rattaga sõitma,» selgitas Selirand.

Audentese ülikooli üliõpilaselu juht Reet Nurges kuulis enda sõnul alles tööle tulles raadiost uudist, et ülikoolides saab laenutada tõukerattaid. Saabudes võttis teda vastu pilt, kus fuajees vurasid ringi rõõmsad tudengid. «Kõik katsetasid äsja toodud kokkupandavaid tõukerattaid ja fuajees valitses üldine elevus,» rääkis Nurges.

Tallinna Ülikool ja Tallinna Tehnikakõrgkool saavad oma tõukerattad kätte täna. Tallinna Ülikooli avalike suhete juht Katrin Maack ütles, et nemad hakkavad rattaid laenutama keeltemaja fuajees. «Meil käib veel remont ja oleme ajaga veidi ummikus, muidu oleksid rattad juba siin,» ütles ta.

Tõukerattaga trenni

Tallinna Tehnikakõrgkooli avalike suhete juht Malle Jürves oli rattalaenutuse üle väga rõõmus. Tema sõnul kulub 20 tõukeratast tehnikakõrgkooli tudengeile marjaks ära, näiteks ümber kvartali võimlasse trenni sõitmiseks.

«Auto parkimiseks meil kooli juures kohti pole, miks siis mitte käia koolis pigem tõukerattaga,» arvas Jürves.

TTÜ üliõpilasesinduse esindaja Jaanis Palm märkis, et ülikooli osa on projektis väike, piirdudes vaid pinna andmisega.

«Jalgrattad on eelkõige tudengitele ja ülikooli töötajatele, kuid me ei keela sõidurõõmu ka teistele,» ütles Palm. «Ainsa tingimusena palume need pärast kasutamist tagasi tuua.»

Idee sai pank Seliranna sõnul Skandinaavias levinud tasuta linnarataste süsteemist. «Tallinnas on ülikoolid ehitatud suhteliselt kompaktselt, seal on tõukeratastega lihtsam liikuda,» ütles Selirand. «Samuti soosib linnaliiklus pigem tõuke- kui jalgrattaid. Sellest ka valik.»

Selirand ütles, et pank jälgib rataste käekäiku ja tudengite suhtumist ning ettevõtmise edu korral on võimalik seda näiteks kutsekoolides jätkata.

 

Rattad koolides

Tasuta rattad saanud pealinna kõrgkoolid:

Audentese Ülikool

Tallinna Ülikool

Tallinna Tehnikakõrgkool

Tallinna Tehnikaülikool

Mujal Eestis:

Tartu Ülikool

Eesti Maaülikool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles