/nginx/o/2013/09/05/2097043t1h2c6d.jpg)
Itaaliast pärineva roa lasanje saab aegsasti valmis teha ja vahetult enne serveerimist üle küpsetada ehk gratineerida. Kauplused pakuvad mitmesuguseid lasanjeplaate, kuid neid on võimalik ka ise valmistada.
Kuulus Itaalia ahjulasanje koosneb kihiti laotud tainaplaadikestest ja täidisekihtidest. Enamasti kasutatakse lasanje täidiseks hakklihakastet ja rammusat juustukastet.
Lasanje maitseb hästi argiroana, kuid selle võib kerge vaevaga muuta eriliseks ja maitsvaks peotoiduks. Alati ei pea lasanje olema soolane, eriti peoroogades võib katsetada ka magusaid täidiseid.
Katseta julgesti
Lahjema ahjuroa valmistamiseks võib julgesti kasutada igasuguseid kastmeid, sealhulgas paksemaks hautatud ja tugevalt maitsestatud purustatud tomatihoidist, kodujuustu ning seene-, köögivilja- ja lihahautisi või pakse kastmeid.
Kastmele võib lisada tükeldatud vorsti või sinki, seeni, tomateid, sulatatud ja nõrutatud spinatit, kodujuustu, kivideta oliive.
Ribadeks lõigatud paprika, jämedalt riivitud porgand ning õisikuteks jagatud brokoli ehk spargelkapsas keetke enne poolpehmeks, kangideks lõigatud suvikõrvits praadige pannil õlis kõrgel kuumusel kiiresti läbi, peenestatud sibul ja küüslauk hautage aeglasel tulel pehmeks.
Arvestama peaks ka seda, et kuigi lasanjeplaadikesed on eelkeedetud, vajavad need küpsedes paisumiseks ja valmimiseks lisaniiskust. Kui täidises on niiskust vähe, jääb roog kuiv ning tainaplaadid sitked.
Lasanjeplaadid võib enne toidule lisamist ka läbi keeta. Et plaadikesed kipuvad üksteise külge kleepuma, on hea asetada nende vahele pikad grilltikud.
Lasanje valmistamiseks tuleb võtta ahjuvorm ja laduda selle põhja kiht lasanjeplaate nii, et nende ääred ei kattuks. Plaatide peale panna õhuke kiht koos sibulaga läbi praetud ja purustatud tomatiga segatud hakkliha.
Oluline lisand juust
Lasanjeplaadi hakklihakiht tuleb katta kastmega, eriti just vormi servadest, sest sealt kipub toit kuivama. Kihtide paigutust tuleb korrata umbes kolm korda. Viimane kiht kata juustukastmega ja puista üle riivjuustuga.
Küpseta ahjus umbes 175 kraadi juures 3045 minutit, kuni toit on pehme ja juust on võtnud ilusa värvi. Pärast ahjust väljavõtmist lase lasanjel umbes 15 minutit seista, siis on seda parem lõigata.
Keraamiline lasanjevorm kuumeneb väga aeglaselt, mistõttu lisa retseptis nõutud ajale kindlasti 20 minutit. Keraamilised vormid ei jaota kuumust kuigi ühtlaselt, mistõttu mõnest kohast võib toit kõrbema minna.
Glasuuritud keraamika ei talu väga kõrget temperatuuri, reageerides ülekuumenemisele esmalt glasuuri, hiljem aga isegi vormi enda pragunemisega.
Klaas ei juhi küll soojust nii hästi ja ühtlaselt kui metall, aga kuumeneb kiiremini kui näiteks keraamika, ka on roa valmimine läbi klaasi hästi jälgitav.