Samost ja Muuli: koostada võiks ka haiglate edetabelit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõigisse Eesti maakonnakeskustesse jääb ka tulevikus haigla.
Kõigisse Eesti maakonnakeskustesse jääb ka tulevikus haigla. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht

Ajakirjanikud Anvar Samost ja Kalle Muuli tegid Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» ettepaneku, et lisaks ettevõtete ja koolide edetabelitele võiks objektiivsete näitajate alusel hakata koostama ka haiglate pingerida.

Samost pidas sel nädalal avaldatud koolide pingerea puuduseks, et see kindlasti ei suuda arvesse võtta kõiki kooliskäimisega seotud elulisi aspekte: «Mis tujuga õpilane hommikuti kooli läheb, millised on õpilaste omavahelised suhted, kas kool õpetab midagi ka peale raamatuteadmiste, kas inimene saab sealt sotsiaalset kogemust, kas ta võimekus elus hakkama saada on hea või halb,» loetles ta.

Muuli märkis, et tema on edetabelite koostamist pidanud ikka meelelahutuslikuks žanriks, kuid neil võib siiski olla ka tõsist sisu. «Tõsi on see, et mõõta saab üksikuid mõõdetavaid näitajaid, mitte tervikpilti,» märkis Muuli, leides samas, et mida rohkem on meil infot maksumaksja rahaga finantseeritavate asutuste kohta, seda parem.

«Mitu õpilast on jäänud suitsetamisega vahele, mitu on saanud politseilt trahvi joomise eest,» tõi ta näiteid. «Mida rohkem on meil infot koolide, lasteaedade kohta, seda parem. Usun, et mõistlik lapsevanem saab selle info põhjal teha valikuid ja kujundada seisukohti,» arvas Muuli.

Kui Kalle Muuli tegi ettepaneku, et ajakirjandus võiks hakata samamoodi koostama ka haiglate edetabelit, siis Anvar Samost leidis, et seal võiks objektiivsete näitajate leidmine haiglate reastamiseks võib olla keeruline. «Haiguste lõikes suremuse protsent,» tõi ta võimaliku näite.

«Kujutan küll ette, et haiglatest saaks mõõta suremust, kulu ühe haige kohta,» arvas Muuli.

«Patsientide keskmine temperatuur ööpäeva lõikes,» ironiseeris talle lisaks Samost.

«Kui ma teaks, et ühes haiglas ikkagi 90 protsenti patsientidest ära sureb, ma paluksin oma sugulastel end toimetada teise haiglasse, kui ma olen ise nii abitu, et ei suuda ise õiget valikut teha,» muheles Muuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles