Tankerit blokeerinud Greenpeace lahkus ööseks Paldiski sadamast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panama lipu all sõitev Probo Koala
Panama lipu all sõitev Probo Koala Foto: AFP Photo

Paldiski Lõunasadamasse saabus täna kella 18.15 ajal 46-meetrine jäämurdja Arctis Sunrise umbes 20 keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace aktivistiga pardal ja asus blokeerima Panama tankerit Probo Koala, mida kahtlustatakse Aafrikasse mürgiste jäätmete jätmises. Praeguseks on aktivistid sadamast lahkunud.

Põhja prefektuuri pressiesindaja teatel läksid kella 19 ajal Greenpeace'i aktivistid kahe mootorpaadiga Probo Koala juurde ja kirjutasid sellele teksti «Toxic crime».

Kella 20 paiku lahkus Arctic Sunrise Paldiski sadamast, kuid asub endiselt Eesti vetes.

Greenpeace'i aktivist Satu Pitkänen, kes ise on Arctic Sunrise'i pardal, ütles varem Postimees Online'ile, et nende laev jätkab Probo Koala blokeerimist seni, kuni Eesti võimud arestivad tankeri ja hoiavad seda kinni uurimise lõpuni.

Praegu asub laev sadamast veidi eemal, aktivistid ootavad hommikut, et siis taas oma nõudmised esitada, ütles Pitkänen.

Greenpeace'i laeva pardale on kinnitatud loosung, millega avaldatakse protesti mürgiste jäätmete vastu.

«Greenpeace hakkas täna tegutsema, sest on äärmiselt tähtis, et Probo Koala ei lahkuks Eesti sadamast,» ütles Greenpeace'i aktivist Kanal 2 uudistesaatele «Reporter».

«See laev on siiani saanud vabalt ringi seilata, kuigi me teame, et tegelikult tappis see laev Elevandiluurannikul vähemalt seitse inimest.»

Greenpeace kavatseb Eesti valitsusega dialoogi pidada ja senikaua tankerit sadamas blokeerida.

Keskkonnainspektsioon on juba laeva kontrollinud ja teatanud, et tankeri kinnipidamiseks puudub alus.

Augustis toimus Elevandiluurannikul massimürgitus, milles süüdistatakse just Probo Koalat. Abidjanis puhkes tookord paanika - arstiabi vajas 44 000 linnaelanikku. Mürgituse tõttu suri seitse inimest.   

Mürgitust põhjustanud vedelik sattus Abidjani linna prügilasse väidetavalt just Probo Koala  pardalt. Ka mürgised aurud jõudsid hiljem linna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles