Tanker Probo Koala tahtis mürgijäätmed Eestile anda

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Probo Koala Paldiski sadamas.
Probo Koala Paldiski sadamas. Foto: Greenpeace

Riigiprokuratuur lähetas täna Paldiski sadamas seisvale tankerlaevale Probo Koala keskkriminaalpolitsei, et takistada aluse lahkumist Eesti vetest, kuna tankeri pilsiveest avastati keskkonnaohtlike mürkkemikaalide olemasolu.

Riigiprokuratuur alustas tankeri juhtumis kriminaalmenetlust.

Menetlust alustati inimese tervisele või keskkonnale ohtlike jäätmete käitlemise nõuete rikkumise tunnustel, kui sellega on põhjustatud oht inimeste elule või tervisele või keskkonnale.

Menetluse alustamise tingis asjaolu, et Probo Koala püüdis eile üle anda pilsivett, mille koostises on keskkonnainspektsiooni analüüside kohaselt mürkkemikaale.

Menetluse käigus kuulavad laeva meeskonna üle keskkriminaalpolitsei ametnikud, samuti võetakse laevalt lisaproovid ning tehakse täiendav laeva vaatlus.

Probo Koala jääb Paldiski sadamasse senikauaks kui menetluse tarbeks vaja.

Keskkonnaministeeriumile teadaolevatel esialgsetel andmetel on Probo Koala kütusetankide pesuveest võetud proovides tuvastatud suure tõenäosusega samu aineid, mis põhjustasid Elevandiluurannikul mürgistuse.

Informatsioon Elevandiluu rannikul mürgistuse põhjustanud ainete kohta laekus keskkonnaministeeriumile Euroopa Komisjonist.

Skandaal tankeri ümber puhkes augustis, kui Probo Koala viis Elevandiluuranniku Abidjani sadamasse vedelaid jäätmeid, mis koosnesid kütusemahutite puhastamise vedelikust.
Jäätmed jõudsid lõpuks linna prügimägedele, kus need hakkasid eritama mürgiauru.

Greenpeace’i teatel põhjustas see seitsme inimese surma ning vähemalt 44 000 inimest vajas arstiabi. Kriisi tõttu astus tagasi Elevandiluuranniku valitsus.

Esmaspäeval saabus Paldiski sadamasse Greenpeace’i laev Arctic Sunrise, mis asus Probo Koalat blokeerima.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles