Keskkonnavolinik Dimas külastas mürgitankerit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnavolinik Stavros Dimas tankerit Probo Koala külastamas.
Keskkonnavolinik Stavros Dimas tankerit Probo Koala külastamas. Foto: Greenpeace

Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Stavros Dimas käis täna koos Eesti keskkonnaministri Villu Reiljaniga Paldiski sadamas ja tutvus Probo Koala kinnipidamise üksikasjadega.

«Probo Koala kinnipidamine näitab väga head riikidevahelist koostööd. Selline koostöö aitab ära hoida juhtumeid, kus arenenud riigid püüavad tavaliste laevajäätmetena sadametesse ära anda ohtlikke aineid,» vahendas keskkonnaministeerium Dimase sõnu.

Keskkonnavolinik rõhutas, et Euroopa Liidul on olemas hea seadusandlus ka laevadega veetavate ohtlike jäätmete käitlemiseks ning nende täitmise tagabki vaid ladus koostöö.

«Minu lähiaja missioon on, et EL-is kehtivad tõekspidamised võetaks omaks ka rahvusvaheliselt,» lubas Dimas.

Dimase hinnangul on tankeri näol tegemist üle-euroopalise ja isegi rahvusvahelise keskkonnaohuga, millele lahenduse leidmine on nüüd jäänud suures osas Eesti kanda. Keskkonnavolinik lubas Eestit selles toetada ja osutada ka Euroopa Komisjoni poolt vajalikku abi.

Keskkonnaminister Villu Reiljan tänas Euroopa Komisjoni keskkonnavolinikku toetuse eest.

«Voliniku kiire saabumine Eestisse näitab selle juhtumi tähtsust nii üle-euroopaliselt kui ka rahvusvaheliselt,» ütles Reiljan.

Ta rõhutas samuti väga head ametkondadevahelist koostööd Probo Koala kinnipidamisel, avaldades erilist tänu justiitsministeeriumile koos prokuratuuriga ja minister Rein Langile.

Kiirele tegutsemisele aitas eriti kaasa tänavu Phare kaasrahastamisel valminud keskkonnauuringute keskuse Baltimaade moodsaim kütuselabor, kus analüüsitulemused valmisid tundidega.

27. septembril pöördus keskkonnaministeerium laeva kinnipidamiseks justiitsministeeriumi poole, kuna Paldiski sadamas seisva aluse Probo Koala kütusetankide pesuvee proovides tuvastati sarnaseid aineid, mis põhjustasid Elevandiluurannikul mürgistuse.

Riigiprokuratuur alustas kriminaalmenetlust 27. septembril.

Eile hilisõhtul kohtus keskkonnaminister Reiljan ka Greepeacei esindaja Jacob Hartmanniga, et arutada Probo Koalaga seonduvaid küsimusi ja tänada keskkonnaktiviste.

Hartmann avaldas heameelt ministri kohtumiskutse üle ning tunnustas Eestit kiire tegutsemise eest. Greenpeace’i esindajad tulid ka kohtumisele Euroopa Komisjoni keskkonnavolinikuga, kus nad samuti rõhutasid laeva kinnipidamise rahvusvahelist tähtsust.

Keskkonnaministeerium sai kirja Euroopa Parlamendi liikmelt, Rootsi Roheliste Parteisse kuuluvalt Carl Schlyterilt, kes samuti tunnustas Eesti tegutsemist laeva kinnipidamisel ja rõhutas, kuivõrd oluline on keskkonnaohu ennetamine rahvusvaheliselt.

Eesti peaminister Andrus Ansip on riigi tegutsemise tankeriga hinnanud adekvaatseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles