Keskkonnavolinik viitas mürgile tankeri Probo Koala meeskonna veres

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paldiski sadama kapten Toomas Murašev ees, Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Stavros Dimas (esiplaanil) koos kaaskonnaga järel, käisid eile sadamas ringi. Samas seisab sadamas endiselt kahtlusalune tanker Probo Koala, mille kerel on näha Greenpeace’i maalitud kollane hoiatuskiri mürgilaevast.
Paldiski sadama kapten Toomas Murašev ees, Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Stavros Dimas (esiplaanil) koos kaaskonnaga järel, käisid eile sadamas ringi. Samas seisab sadamas endiselt kahtlusalune tanker Probo Koala, mille kerel on näha Greenpeace’i maalitud kollane hoiatuskiri mürgilaevast. Foto: Raigo Pajula

Eestisse kiirvisiidi teinud eurovolinik Stavros Dimase teatel on Paldiskis seisva mürgitankeri meeskonna elud ohus, sest nende verest leiti lubatust 60 korda enam kemikaale. Laeva Eesti agent peab seda laimuks.

«Ma ütlen teile, et nad ei hoolinud mitte üksnes Elevandiluuranniku ja Euroopa riikide elanike tervisest ega keskkonnast. Nad ei hooli isegi oma meeskonna tervisest. See rõhutab nende vastutust kriminaalse tegevuse eest,» teatas kreeklasest Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Dimas eile hommikul Paldiskis kümnetele kodu- ja välismaa ajakirjanikele.

Keda Dimas «nende» all silmas pidas, ta ei täpsustanud, kuid tõenäoliselt siiski Londonis asuvat tankeri Probo Koala operaatorfirmat Trafigura. Nende agent Eestis, firma Wm H. Muller Eesti ASi juht Nikolai Küüt nimetab aga eurovoliniku väidet täiesti valeks ja alusetuks.

«Meie ise korraldasime tankeri operaatorfirma palvel nädalapäevad tagasi Tallinnas Merimetsa haiglas kogu meeskonnale täieliku tervisekontrolli ja doktorite vastus oli ühene – nende tervis ei ole ohus ja see on täiesti normaalne,» selgitas Küüt eile Postimehele. «Olen siiralt üllatunud sellisest avaldusest.»

Kinnitas mürgiandmeid

Täpsustades, kes tuvastas meeskonnaliikmete verest 60 korda lubatust kõrgema kemikaalide sisalduse, vastas Dimas, et tema teada Eesti ametivõimud. «Arvan, et see toimus väga värskelt, eile,» ütles ta ja rõhutas, et mürkide sisaldus nende veres ei ole mitte 16, vaid just nimelt 60 korda suurem.

Dimase info põhjal on laevamehi ohustav kemikaal benseeniühend, kuid millist mõju avaldab selle niivõrd suur kogus inimese tervisele, ei suutnud Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas eile öelda.

«Benseeni sisaldavad paljud ained ja see mõjub organismile kompleksis mingite teiste ainetega. Et anda hinnangut, on täpselt vaja teada, mis mürki nende verest leiti,» lisas ta.

Kas ja mis ainet täpselt on Elevandiluurannikul surma külvanud tankeri meeskonnaliikmete verest leitud, ei osanud Dimase infojuht Barbara Helfferich eile õhtul täpsustada. «Te küsige vastust Eesti keskkonna- ja justiitsministeeriumist, nende käes on info,» lausus ta.

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Allan Gromov kinnitas, et on «midagi sellist» kuulnud, kuid ei tea eurovoliniku väidete kohta rohkem midagi. «Meil sellist infot pole,» lisas Gromov, kes soovitas küsida riigiprokuratuurist. Sama soovitas ka justiitsminister Rein Lang.

Prokuratuur vaikib

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Piret Seeman eurovoliniku väiteid kommenteerida ei soovinud, viidates Probo Koala suhtes üleeile algatatud kriminaalasja uurimise salastatusele. «Kuid võin väita, et juhul kui meil oleks vähegi sellised andmed, et kellegi elu ja tervis oleks ohus, siis kindlasti teeksime kõik endast oleneva, et neid aidata,» lausus Seeman. «Meie vastutame oma, mitte eurovoliniku sõnade eest.»

Kiirabiautosid eile Paldiskis tõesti näha ei olnud. Küll aga politseinikke, kes kuulasid Probo Koalal eile üle meeskonnaliikmeid, võtsid laevalt kaasa lisaproove ja dokumentatsiooni.

Lisaks väidetele meremeeste veremürgitusest seadis laeva operaatorfirma esindaja Eestis Nikolai Küüt eile kahtluse alla ka väited, et Probo Koala üritas Paldiskis loovutada tankide mürgikahtlusega pesuvett ehk sloppe.

Lasid ise uurida

«Lasime tunnustatud firmal võtta kõik analüüsid, mis saadeti edasi Antverpeni laborisse. Andsime tulemused edasi keskkonnainspektsioonile, mille eest meid isegi ei tänatud,» lausus Küüt. «Ma pole küll spetsialist, kuid meie analüüside tulemus ei näidanud sloppides midagi mürgist või keelatut.»

Prokuratuuri algatatud kriminaalmenetluse tõttu on tankeril Probo Koala keelatud Eesti vetest lahkuda.

Tankeri arestimist taotles keskkonnakaitsjate organisatsioon Greenpeace juba esmaspäeva õhtul, takistades oma laevaga Paldiski sadamas tankeri tee.

Samas teatasid Eesti võimud tankeri kinnipidamisest alles üleeile, kui Greenpeace’i aktivistid olid jõudnud end kettidega tankeri külge aheldada ning võimaliku mürgilaeva külje kollast värvi hoiatusteksti täis kirjutada.

Greenpeace nõudis, et Eesti võimud arestiks laeva kuni Elevandiluurannikul seitse inimest tapnud ja ligi 70 000 inimest vigastanud mürgitamisjuhtumi uurimise lõpuni, ning soovisid, et asjasse sekkuks ka Euroopa Komisjon.

Tanker Probo Koala

Registreeritud Panamal, laeva omanik Kreekas asuv Prime Marine Management Inc, tankeri rentnik Londoni firma Trafigura. Laeva kapten Vene kodanik, 22-liikmeline meeskond on rahvusvaheline.

Skandaal Aafrikas

• Skandaal laeva ümber puhkes augustis, kui rahvusvaheline ajakirjandus teatas, et Probo Koala viis Aafrikas Elevandiluuranniku Abidjani sadamasse vedelaid jäätmeid, mis koosnesid kütusemahutite puhastamise vedelikust.

• Jäätmed jõudsid Abidjani prügimägedele, kus need hakkasid eritama mürgiauru. Greenpeace’i teatel põhjustas see seitsme inimese surma, välisagentuuride andmetel ulatub kannatanute arv 70 000-ni.

Eestis ankrus

• 15. septembril saabus tanker Paldiski sadamasse Ventspilsist, lastiks 16 500 tonni bensiini.

• 15. septembril kontrollis Probo Koalat keskkonnainspektsioon, keskkonnanõuete rikkumist ei tuvastatud.

• Kuna samal ajal saabus sadamasse vagunitega kütuselaadung teise tankeri jaoks, mis polnud veel Paldiskisse saabunud, kasutati Probo Koalat vahelaona.

• Probo Koala jäi Paldiskisse ankrusse ja alustas 18. septembril kütuse ümberpumpamist.

• 20. septembril sai keskkonnaministeerium Euroopa Komisjonilt kirja, kus paluti infot Probo Koala liikumise kohta Eestis. Palvet laeva kinni pidada ei esitatud.

• 21. septembril lahkus Probo Koala tühjalt Paldiskist suunaga Gibraltarile.

• 23. septembril võttis Probo Koala kapten uuesti Paldiski sadamaga ühendust ja teatas, et soovib Eestisse naasta ja siin ära anda oma pilsiveed, raskejäägid, olmeprügi ja lastijäätmetega segatud tankipesu vedeliku.

• 25. septembri õhtul saabus Paldiski sadamasse Greenpeace’i laev Arctic Sunrise (pildil).

• 26. septembril võtsid keskkonnakaitseinspektorid kütusetankide pesuveest proovid ning keelasid pesuvee üleandmise ohtlike jäätmete käitlejale enne, kui proovide tulemused on selgunud.

• 26. septembri õhtul said keskkonnaministeerium ja piirivalve e-kirja Elevandiluuranniku rahvusliku toksiliste jäätmete uurimiskomisjoni presidendilt palvega Probo Koala kinni pidada.

• 27. septembril selgusid proovide tulemused, mis kinnitasid mürgiste ühendite sisaldust pesuvees. Algatati kriminaalmenetlus ja politsei pidas laeva kinni.

• 27. septembri päeval saabus ametlik faks Pariisi Eesti saatkonnast, kuhu see jõudis omakorda Elevandiluuranniku Moskva esindusest, tanker paluti kinni pidada.

Allikas: keskkonnainspektsioon, veeteede amet, bns

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles