Torontosse kavandatakse Kanada eestlaste muuseumi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maja Torontos.
Eesti Maja Torontos. Foto: www.estohouse.com

Toronto Eesti Maja saatus on ebaselge: Kanada eestlased kaaluvad, kas müüa maja maha ja rajada Torontosse väliseestlaste muuseum Vemu.

Kanada eesti kogukonna üheks nurgakiviks on aastakümneid olnud Toronto kesklinnast pisut eemal asuv Eesti maja. Tuleva aasta esimesel aprillil möödub 50 aastat päevast, kui see eestlastele esmakordselt uksed avas, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kuid maja näitab eakuse märke. Remont ja majandamine on kulukad ja seepärast kaalutakse nüüd tõsiselt, kas selle eestluse keskuse käigushoidmine praegusel kujul on üldse mõttekas.

Lisaks Eesti majale on Kanada eestlastel Torontos veel üks keskus: ligi 40 aastat tagasi eestlaste poolt Toronto kesklinna ehitatud tudengite ühiselamu, Tartu College, mille tubade üürist teenitud raha eest loodi Toronto ülikooli eesti õppetool, ja kus nüüd asuvad Kanada eesti ajalehe toimetus ja akadeemiliste seltside kooskäimisruumid.

Väliseestlaste muuseumis ehk Vemus näeksid ülejäänud kanadalased, milline on olnud eestlaste panus selle riigi arengusse.

Muuseumi projekt on juba valmis ja ehitusload olemas, hetkel on kõik raha taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles