Kümme meeskonda kirjutavad Eesti eurolaulu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Sal-Saller
Hendrik Sal-Saller Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Tänavu valib Eesti eurolaulu, mis tuleb ettekandele mais Eurovisioni lauluvõistlusel Helsingis, rahvas. Igaüks aga seekord võistluslaulu esitada ei saa. ETV on teinud otsepakkumised kümnele loometiimile.

«Eurolaulu» peaprodutsent Juhan Paadam kinnitab, et pakkumine kaasa lüüa tehti mitte niivõrd heliloojatele, kuivõrd loomingulistele meeskondadele, kirjutab SL Õhtuleht.

«Igaühel on vaba valik, kas laul tellida või ise kirjutada. Sama käib esitajate kohta,» ütles Paadam. Kümme õnnelikku, kes tänavu valituks said, on järgmised: Koit Toome, Lenna Kuurmaa, Soul Militia, Priit Pajusaar ja Glen Pilvre, Sven Lõhmus, Kotkas-Paulus-Laisaar, Elmar Liitmaa, Hendrik Sal-Saller, Ines ja Kristjan Kasearu.

Suurim üllatus nimistus on kahtlemata Hendrik Sal-Saller, kes varasematel aastatel oli Eurovisioni ja «Eurolaulu» suhtes skeptiliselt, et mitte öelda irooniliselt meelestatud.

«Pakkumine oli natuke üllatav, minule on see tõesti natuke teistsugune asi. Tavaliselt ma sellist asja ju ei tee. Ja seda olen ka kogu aeg öelnud, et Eurovisionile ma minna ei taha,» tunnistas Sal-Saller.

Ta rõhutas, et ega selles suhtes muutunud miskit olegi – tema kirjutab lihtsalt laulu, aga esitama ei hakka. «Mul pole veel laulugi. Olen iseenda suhtes äraootaval seisukohal. Kui mul äkki ühel hetkel on lugu, mida pakkuda, olen targem. Praegu teen asju tähtsuse järjekorras – enne Smilersi uus plaat, ja kui see valmis, vaatan, mis edasi saab. Ega ma sellepärast kodus närveeri, mingi loo ma sinna ikka kirjutan. Lubatud sai ja oma lubadusi ma üldiselt pean,» jätkas muusik.

Noorte neidude hullutaja Kristjan Kasearu ütleb, et ei ole veel otsustanud, kas teeb loo koos bändiga Paradise Crew ega sedagi, kas ta lavale astub. Tehti talle ju ettepanek alles kolm päeva tagasi. Tegelikult on laulu esitamist Kasearule pakkunud ka Elmar Liitmaa.

«Üks lugu on mul juba demoversioonis olemas,» sõnab Elmar Liitmaa.

Ta ei kinnita kaugeltki, et Kasearu hakkab seda laulma. Proovid käivad hoopis Lenna Kuurmaaga.

«Kuna aega on, siis saab ka eri variante proovida. Olen endiselt muusikali «Romeo & Julia» lainel, aga pisut teises võtmes,» ütles Liitmaa. 2001. aastal Eestile Eurovisioni lauluvõistluselt esikoha toomisele kaasa aidanud 2XL, praegu Soul Militia, kaalub aga juba kaht lauluvarianti, mida 11. detsembriks, kui lugude esitamise kell kukub, pakkuda.

«Lugu telliti bändilt, taheti bändi. Mulle jäi mulje, et otsitakse esitajat, kes suudaks midagi omanäolist teha. Mõne nädala pärast oleme otsustanud, millist laulu laulda,» kinnitas Soul Militia produtsent Fred Krieger.

Kriegeri sõnul on tegemist r`n`b-mõjutustega ingliskeelsete poplugudega – stiilis, nagu neid Soul Militia esituses teame.

«Osalemine «Eurolaulul» on ansamblile oluline, aga eks seda ole alles hiljem näha, kui palju sellest kasu või kahju oli. Teisalt peab rahvale aeg-ajalt näitama, mida poisid teevad ja milleks võimelised on. Suuri ambitsioone me paika pole pannud, teeme kõigepealt loo ära ja hakkame siis edasi mõtlema,» arvas Krieger.

Kogenud eurovisioonihai Priit Pajusaar on kidakeelsem. Ta ütleb, et on laulu¬kirjutamise suhtes mõtteid mõlgutanud, kuid milline saab laul olema ja kes seda esitama hakkab, on veel vara öelda.

Kord juba Eurovisioni laval tegusid teinud Koit Toome tunnistab, et päris valmis laul veel pole.

«Valmis teen selle siis, kui Saksamaalt tagasi tulen. Valin laulu oma uue plaadi materjalist,» avaldab ta. «Stiililt saab see olema popp, selline kiirem,» Toome.

Paadami sõnul salvestatakse laulud jaanuari lõpul, eetrisse jõuab «Eurolaul» tuleva aasta veebruaris. Saadet hakkavad juhtima Marko Reikop ja Maarja-Liis Ilus.

Valiku teeb rahvas televisiooni otseülekande ajal telefoni teel hääletades. Seda tehakse kaks korda – esiteks selgitatakse välja kolm paremat, seejärel valivad vaatajad kolmest parima.

Peaprodutsent rõhutab, et suure tõenäosusega tuleb 2008. aasta lauluvõistlus täiesti avalik, kus igamees saab oma lauluga mõõtu võtta.

«Praegune sabatiaasta teeb vahel head ehk teisisõnu – paneb head ideed laagerdama,» ütles Paadam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles