Pealinna koolid vähendavad huviringe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed tunnevad koolide huviringide vastu suurt huvi
Lapsed tunnevad koolide huviringide vastu suurt huvi Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht

Õhuke rahakott sunnib koole otsima kokkuhoidu ka laste huvitegevuse pealt, ehkki nii õpilased kui nende vanemad on huviringidest väga huvitatud.

Tallinnas Kivimäe põhikooli läinud lapse vanem rääkis Postimees.ee'le, et kooli infotunnis anti teada, et kindlalt jäävad tänavu tööle vaid kaks huviringi - laulukoor ja judo - ning ülejäänute osas puudub esialgu selgus. Põhjust polevat raske igaühel ise aimata. Veel möödunud õppeaastal oli sel koolil kavas ligi kümme huviringi.

Kivimäe põhikooli direktor Maie Sepp tõdes, et huviringe tuleb tõesti tänavu kokku tõmmata, kuid täpseid numbreid on veel vara öelda, sest ringid alustavad tegevust oktoobrist. «Praegu anname lastele aega tutvuda võimalustega ja otsustada.»

Ta oli kindel, et alles jäävad juba traditsioonidega ringid nagu muusika ja tants. «Uusi ringe juurde ei tee või tulevad need tasulised, kui huvi on,» arvas ta.

Ka Kadrioru Saksa gümnaasiumi direktor Ann Mändveer ütles, et ilmselt tuleb huviringe sel õppeaastal veidike vähem. Näiteks jääb sel aastal koolis ilmselt ära näitering, millel ei olnud eelmisel aastal nii suurt väljundit nagu esialgu loodeti ning millele ei ole praegu ka tasemel ringijuhti leitud.

«Aga üldiselt me siiski soovime pakkuda lastele nii palju kui võimalik, sest laste huvitegevus on väga tähtis,» leidis ta.

Mändveer ütles, et huviringe jäi võrreldes varasemate aastatega vähemaks juba möödunud õppeaastal. Vähendati ka tundide mahtu - seniselt kolmelt kahele tunnile nädalas.

Pooled õpilased osalevad

Haridusameti koolivälise töö osakonna peaspetsialist Merike Kivimäe ei osanud linna koolides uuel õppeaastal avatavate huviringide arvu veel öelda, sest need andmed esitavad koolid ametile oktoobriks. «Lapsevanemad ise veel otsustavad, koolid vaatavad oma rahavarud üle ja panevad õpetajate koormused paika,» põhjendas ta ajakulu.

Kivimäe sõnul on aga huviringid populaarsed ja ligi pooled koolilapsed käivad usinalt huvitundides. «Lapsevanemad kasutavad väga agaralt laste huviringides käimist, ka tasulist. Kui eelmisel aastal õppis Tallinna üldhariduskoolides 40 798 õpilast, siis huviringides käis kokku 26 116 last,» tõi ta välja.

Koolid rahastavad huvitegevust õpilaste pearahast ja eraldi raha selleks linn ei eralda. Haridusameti selgitusel on üldjuhul koolide huviringid tasuta, makstakse vaid juhul, kui teenust ostetakse mõnelt FIE-lt või MTÜ-lt või tuleb ringitegevuseks eraldi ruume rentida - näiteks ujulat.

Tallinna koolides oli mullu kokku 1549 eri huviringi. Kõige enam oli keeleringe (262) ja muusikaringe (261), populaarsed olid ka spordi- (215), kunsti- (183) ja tantsuringid (146).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles