Aravete joogivesi on taas joogikõlbulik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna joogivesi ei ole halvenenud.
Tallinna joogivesi ei ole halvenenud. Foto: Henn Soodla

Jaanipäeva paiku alanud probleemid Aravete joogiveega on jõudmas lahenduseni, 26. augustil võetud proovide tulemused näitasid, et vesi on puhas ning lähiajal peaks tervisekaitse inspektsioon andma ka ametliku loa vett ilma keetmata tarbida.

«Teisipäeval saime teate, et proovid on puhtad ning iga hetk peaks inspektsioon väljastama ka ametliku loa. Tegelikult ootasime seda juba täna aga ju siis jõuab homme,» ütles vee-ettevõtte Avoterm Aqua OÜ tootmisjuht Urmas Toomsoo täna BNSile.

Toomsoo sõnul on reostuse põhjus endiselt selgusetu. Kuna reostunud vett müüdi tarbijatele tavalisest madalama hinnaga, kannab firma ka tuntavat materiaalset kahju. «Praegu ei oska veel täpseid summasid öelda, sest see saaga ei ole meie jaoks veel lõppenud. Ilmselt teeme enda jaoks veel kindluse mõttes mõned kvaliteediproovid ning kui on täiesti kindel, et asi on korras, siis võtame ka kahjud kokku,» ütles Toomsoo.

Aravete keskpuurkaevu paigaldati möödunud nädalal kloorimisseade, mis eemaldab veest mikrobioloogilise reostuse. Septembri teisel nädalal paigaldatakse keskpuurkaevu ka aereerimisfiltrid, mis hakkavad eraldama veest rauda, mangaani ja ammooniumi. Samal ajal paigaldatakse kloorimisseadmele GSM avariiteatesüsteem, mis tagab seadmete avarii korral tehnilise abi väljakutse.

Veepuhastusseadmed maksavad koos käibemaksuga 365 000 krooni, millest 80 protsenti loodab Ambla vallavalitsus saada Keskkonnainvesteeringute Keskuselt.

Probleemid Aravete vee kvaliteediga algasid jaanipäeva paiku, kui kohalikud inimesed avastasid, et kraanivesi hakkab soojenedes vastikult haisema, paljudel lõi ka kõht ootamatult lahti. 26. juunil selgus veeproovist, et kraanivesi on nii saastatud, et seda ei tohi ilma keetmata mingil juhul juua.

Juulis teostatud puurkaevu tehnilise korrasoleku uuring ei näidanud kaevu manteltoru vigastust ning pärast 10. juulil läbiviidud puurkaevu desinfitseerimine ja torustiku läbipesu hakkas vee kvaliteet paranema.

Valla hinnangul piisab joogivee kvaliteedi tagamiseks puhastusseadmete paigaldamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles