Rahanappus sundis ka laste koolitoidu kallale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Paikuse koolisööklas lõunal.
Lapsed Paikuse koolisööklas lõunal. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Seni on enamik omavalitsusi maksnud koolitoidu tegeliku hinna ja riigi kompensatsiooni vahe kinni ja võimaldanud põhikooli õpilastele tasuta lõunat, kuid rahakitsikuses on esimesed pidanud juba käe lastevanemate poole sirutama.

Põhikooli õpilaste sooja lõuna eest peavad uuest õppeaastast alates maksma näiteks Paide lapsevanemad, sest linn enam riigihüvitise ja koolitoidu tegeliku hinna vahet ei kata.

Paide linnavalitsuse teabenõunik Alo Aasma ütles, et toetusest loobumise põhjus on majandussurutis, mis on jätnud oma jälje ka linnaeelarve tulubaasile. Sel poolaastal hoitakse niimoodi kokku üle 200 000 krooni linna raha.

«Aga igas asjas on ka veidike head - kui lapsevanemal on lapse lõunasöögis omaosalus, on ta ka aktiivsem teavitama neil juhtudel, kui laps on haige või ei saa muul põhjusel sööma tulla,» sõnas Aasma. «Kui oli tasuta toit, siis oli meil mure, et toitu raisku, sest laste puudumisest ei teavitatud.»

Paide linna koolides on lõuna maksumuseks kinnitatud 15 krooni, lapsevanemad peavad hakkama maksma 3,53 krooni ühe koolipäeva eest. Linn hüvitab koolitoidu kulu vaid toimetulekuraskustes ja vähekindlustatud peredele.

Vähekindlustatud võivad abi küsida

Ka Saku valla lapsevanemad peavad lapse lõunasöögi jaoks rahakotti paotama. Vald võimaldab tasuta lõunat süüa kuni 4. klassini, 5.-9. klassis käiva õpilase vanem peab lisa maksma 8 krooni 53 senti päevas.

Vallavalitsuse avalike suhete nõunik Kairi Kallaste sõnul ei ole kord, et lapsevanemad maksavad alates 5. klassist toiduraha vahe ise kinni, vastu võetud mitte sel aastal, vaid on nii olnud ka varem.

«Tõenäoliselt ei mõjuta see õpilaste söömist koolis. Vähekindlustatud peredel on võimalik taotleda vallavalitsuselt toetust kooli ja lasteaia toiduraha ning lasteaia kohatasu katmise toetuseks,» arvas ta.

Saaremaal püüab enamik valdu saada hakkama ilma lapsevanemate rahakoti kallale minemata, koolitoitu pakutakse kas riigi antud toidurahast või makstakse minimaalselt juurde valla kassast, kirjutas Oma Saar. Näiteks Kihelkonna ja Kaarma koolide sööklate majanduskulud ja koolikoka palgad maksavad kinni vallad ja riigirahast ostetakse vaid toiduained.

Tallinnas maksab koolitoit 18 krooni päevas ja tasuta saavad süüa kõik põhikooli õpilased. Haridusameti info peaspetsialist Leini Jürisaar kinnitas, et linna toetus lõunarahale jääb ka sel aastal alles ning lapsevanematelt lisa ei küsita.

Riigitoetuseta läheks jamaks

Eesti Maaomavalitsuste liidu esimees Kurmet Müürsepp ütles Postimees.ee'le, et surve omavalitsuste eelarvele on kogu aeg olnud suur: «Ühelt poolt riik lubab tasuta koolilõunat pakkuda, aga siis ütleb, et maksab sellest vaid 11,47 krooni - kõik saavad ju aru, et selle rahaga eriti midagi ei saa,» märkis ta.

Müürsepa sõnul on koolitoidu maksumus tavaliselt 15 krooni või rohkem. «Üldiselt kipub ikka sinna 20 krooni peale, sest söögil peab ju ikka maitset ja nägu ka olema.»

Müürsepa sõnul ei ole koolitoidu soodsamaks muutmiseks eriti võimalusi: «Toiduaine hind ei ole ju allapoole läinud ja muude kulude osakaal on väike, köögipersonalile makstakse umbes miinimumpalka.»

Seadus ei kohusta

Müürsepp rõhutas, et üheski seaduses ei ole tasuta koolitoidu kohustust kirjas. Toetust maksab riik ühekordse riigi eraldisena, mida reguleerib riigieelarve seadus. «Haridusseadus või miski muu tasuta koolitoidust ei räägi. On vaid sotsiaalministri määrus, mis räägib, millest peaks koolitoit koosnema.»

Müürsepp ütles, et praegu loodavad omavalitsused, et riigieelarvest makstav koolitoidu toetus jääb ka tuleval aastal samaks - siis saadakse kuidagi hakkama. «Aga see pole ju veel kindel, et jääb. Kui ära võetakse, siis läheb küll jamaks.»

Omavalitsuste eelarvetulud on vähenenud umbes viiendiku võrra. «Siin ei ole väiksemad vallad rohkem hädas kui linnad,» arvas ta.

Koolitoit:

*** Riik maksab koolilõuna eest 11,47 krooni õpilase kohta päevas.
*** Omavalitsus kehtestab koolitoidu päevamaksumuse ja hüvitab sageli osa, mis jääb täishinna ja riigitoetuse vahele.
*** Kool võib taotleda lisaks:
- koolipiimatoetust 6,34 krooni 1 kilogrammi ja 6,53 krooni 1 liitri kohta;
- koolipuuviljatoetus 3,35 krooni õpilase kohta õppenädalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles