Maakri laibatükeldaja võttis kohtus süü omaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markus Pasi Pönkä Harju maakohtus.
Markus Pasi Pönkä Harju maakohtus. Foto: Liis Treimann

Läinud aasta detsembris Tallinnas Maakri tänava korteris sõbra tapnud ja laiba tükeldanud Markus Pasi Pönkä väitis eile kohtus, et lasi talle pussiga kallale tulnud Keijo maha enesekaitseks, laiba tükeldas aga šokiseisundis.

Võigast kuritööd köhatuste ja käteväänamise saatel üles tunnistades vaatas näost kaame Pönkä üksisilmi kohtusaalis oma ohvri Keijo Petri Mikael Salo vanematele otsa.

Pönkä väitel kuulasid nad purjus Keijoga eelmise aasta 12. detsembri öösel Maakri tänava korteris muusikat ja rääkisid maailma asjadest, kui jutt läks äkki naiste peale.

«Keijo ütles, et olen liiga palju tema sõbratari Kariniga koos ja üritan teda üle lüüa,» selgitas Pönkä kohtus. «Kui ütlesin, et see pole nii, läks Keijo väga närvi ja ründas mind pussiga, mille tera oli 10–15 cm pikk.»

Tulistas selga

Kuna Pönkä väitel on tal enesekaitseks alati püstol Glock ühes, tulistanud ta sõbrale ühe lasu selga. «Mul polnud valikut. Muidu oleks Keijo mind pussitanud,» lausus süüdistatav.

Veendunud, et sõber enam ei hinga, oli Pönkä saanud šoki ja korteris mitu tundi edasi-tagasi jalutanud, siis laiba rauasaega tükeldanud, tükid prügikottidesse toppinud ja need teibiga kinni tõmmanud.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Jüri Kasesalu sõnul jättis Pönkä rääkimata, et seda tehes olid tal kummikindad käes ja spetsiaalne teip abiks. Ei rääkinud Pönkä sedagi, et viis mõrva ajal jalas olnud püksid hiljem Maakri tänava keemilisse puhastusse, kummikindad aga oma korterisse.

Välistas enesekaitse

Eile kuulas kohus üle Pönkä ja kolm tunnistajat. Anonüümsele tunnistajale esitati küsimused mikrofoni teel ja ka moonutatud häälega vastuseid kuulsid saalisistujad mikrofonist.

Tunnistaja sõnul olid nad Pönkäga Maardu vanglas, kus Pönkä rääkis, et lasi sõbra maha, sest neil tekkis tüli 2,5 miljoni krooni pärast. Laiba oli Pönkä tükeldanud aga sellepärast, et sellest oma Glocki kuuli kätte saada.

Tunnistaja venekeelne ütlus pani Pönkä ja kaitsjad teda küsimustega pommitama. Kaheldi tema eesti keele oskuses ega usutud, et ta rääkis Pönkäga eesti keeles, mida too oskab. Pönkä väitis, et pole oma kuritööst mitte kellelegi rääkinud.

Kaitsjate ja Pönkä rahulolematus oli arusaadav, sest tunnistaja välistas täielikult Pönkä enesekaitseversiooni.

Pönkä taotles eile kohtult taas ka enda tõkendi muutmist – ta nõudis vabadust, sest Euroopa Liidu riikides arutatavat kohtuasju mõistliku aja jooksul, aga tema on juba 11 kuud vahi all olnud.

Prokurör Kasesalu polnud Pönkä vabastamisega päri ja salvas: «On veel üks ülim seadus – piibli kümme käsku. Üks neist ütleb: sina ei tohi tappa!» Kohus Pönkät vabaks ei lasknud. Tema protsess jätkub järgmise aasta veebruaris.

Maakri mõrv

• 14. detsembril 2005 leiti Maakri tänava tornmajast 21-aastase soomlase Keijo tükeldatud laip.

• 20. detsembril 2005 peeti kuritöös kahtlustatavana kinni tapetu 22-aastane sõber Markus.

• Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab laibatükeldajat tapmises omakasu ajendil ja julmal viisil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles