Savisaar taotleb Läänemere strateegia rahastamise suurendamist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri
Läänemeri Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Parlamendi regionaalarengukomisjoni koosolekul toetas komisjoni asendusliige Vilja Savisaar aktiivselt Läänemere strateegia rahastamise suurendamist.

«Komisjoni koosolekul oli üheks peamiseks arutelu teemaks Euroopa Liidu struktuurfondide vahendite kasutamisega seonduvad probleemid. Nimelt on mitmetes liikmesriikides ilmnenud probleeme Euroopa Sotsiaalfondi vahendite kasutamisega, sest majanduskriisi tõttu ei olda võimelised projekte kaasrahastama,» selgitas Euroopa Parlamendi transpordi- ja turismikomisjoni liige ning regionaalarengukomisjoni asendusliige Vilja Savisaar, vahendas Keskerakonna pressiesindaja.

«Sellest tulenevalt plaanitakse lihtsustada ajutiselt 2009-2010. aastaks rahaliste vahendite välja maksmist nii, et heaks kiidetud projektid rahastatakse 100 protsendi ulatuses. Samas tuleb liikmesriigil järgnevatel aastatel riigi omafinantseeringu summad tagantjärgi ära maksta või teiste projektidega tasaarveldada,» täpsustas Savisaar.

«Antud ettepanek peaks loodetavasti kiirendama Sotsiaalfondi vahendite kasutamist ja olema mitmetele riikidele abiks likviidsuskriisi lahendamisel,» lausus Vilja Savisaar. «Küll aga jääb õhku küsimus, mis saab, kui olukord järgneva pooleteise aastaga liikmesriikides nii märkimisväärselt ei parane, et 2009-2010. aastal Euroopa Liidu poolt enam makstud summasid tagasi maksta ei suudeta. Kas selle tulemusena võivad näiteks ära jääda Euroopa Liidu riikide hilisemad projektid?»

Regionaalarengu komisjoni koosolekul arutati ka Läänemere Strateegia jätkamist ja selle rakendamist. Vilja Savisaar uuris, milliseid muutusi on oodata Läänemere strateegia rahastamise osas ning kuidas praegune rahastamine antud strateegiat edasi viib. Euroopa Liidu Nõukogu eesistujariigi Rootsi ettevõtluse ja energeetikaminister Maud Olofsson pidi kahjuks tődema, et rahastamise osas muutusi jätkuvalt ei ole.

«Läänemere piirkonna arendamiseks tuleb kindlasti parandada Läänemere strateegia rahastamist, et selle abil õnnestuks muuta Läänemere piirkonda atraktiivsemaks ja konkurentsivõimelisemaks ning parandada piirkonna ökoloogilist seisundit,» märkis Vilja Savisaar. «Läänemere piirkond peab olema Europa Liidu Põhjadimensiooni üheks eelispiirkonnaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles