Eurokõlbmatus lükkab riigi pensioniregistrit erastamisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Riigi sotsiaalkindlustusamet võib riiklike pensionide arvestamise tööst ilma jääda, sest sotsiaalminister Hanno Pevkur arutab kava anda registri käigushoidmine üle Eesti Väärtpaberikeskusele, kirjutab Argo Ideon ajalehes Postimees.

Praegu tegeleb riikliku esimese samba pensioniraha jagamisega sotsiaalkindlustusamet, aga teise ja kolmanda samba kogumispensionide arvestusi peab Tallinna börsiga seotud firma Eesti Väärtpaberikeskus.

Postimehe andmeil on sama ettevõte ministeeriumilt ka esimese samba pensioniarvestust enda kätte küsinud. «Minister Hanno Pevkur on kohtunud väärtpaberikeskuse inimestega sel teemal ja palunud nende nägemust selle idee teostamiseks,» kinnitas Postimehele eile sotsiaalministeerium.

Ministeeriumi esindaja märkis samas, et tegemist ei ole lihtsa teemaga, kuna esimese samba register asub SKAIS registris, milles ei ole vaid pensioniinfo, vaid kogu sotsiaalkindlustusameti infosüsteem.

Eesti Väärtpaberikeskuse nõukogu liige Kaidi Ruusalepp ütles Postimehele, et võimalusest ühendada kõigi pensionisammaste register ühtsesse süsteemi on räägitud vähemalt 2004. aastast peale, kuid tulemusi veel ei ole.

«Praegu arendatakse Eestis pensioniarvestuseks sisuliselt kõrvuti kaht eraldi infosüsteemi, mille ülesanne on sarnane,» sõnas Ruusalepp. «Ka riigi seisukohalt oleks palju lihtsam, kui kõik pensioniandmed asuksid ühes ja samas kohas.»

Alles tänavu selgus, et riikliku sotsiaalkindlustusameti infosüsteem ei ole eurokõlblik - kui Eesti läheks hommepäev üle eurole, jääks üle 300 000 pensionärile raha maksmata.

Ruusalepp ütles, et teise ja kolmanda samba pensioniregister on väärtpaberikeskuses algusest peale välja arendatud sellisena, mis võimaldab mitme valuuta ristkasutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles