Suuroperatsiooni käigus on Läänemerest avastatud 20 lõhkekeha

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on miinitõrje operatsiooni Open Spirit käigus õhitud meremiin.
Pildil on miinitõrje operatsiooni Open Spirit käigus õhitud meremiin. Foto: Toomas Huik

Mereväeoperatsiooni Open Spirit käigus on tänaseks leitud 20 lõhkekeha, millest seitse on juba lõhatud.

Täna hommikuks olid üksused leidnud 17 miini ja kolm tundmatut lõhkekeha, neist seitse on praeguseks lõhatud, ülejäänud tehakse kahjutuks esimesel võimalusel.

Kõige rohkem lõhkekehi on leidnud tuukrite sihtüksus.

Open Spirit 2009 on käesoleva aasta suurim mereväeoperatsioon Läänemerel, mille peamised operatsioonialad on Hiiumaast kirdes ning Naissaarest läänes. Operatsioonil osalevad Eesti, Saksamaa, USA, Rootsi, Soome, Taani, Läti, Leedu, Poola ja Prantsusmaa mereväeüksused ning kokku 16 sõjalaeva.

Operatsiooni juhib Eesti merevägi, osalevate miinitõrje sihtjõudude ülem ja üldjuht on mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede. Eesti alustest osalevad operatsioonil miinijahtija Admiral Cowan ning staabi- ja toetuslaev Tasuja.

Läänemerd, eriti Soome lahte, peetakse üheks mineeritumaks veealaks maailmas. Eri allikate hinnangul on Läänemerre, eriti Soome lahte maailmasõdade käigus veesatud üle 80 000 meremiini. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 600 lõhkeha.

Täna külastasid kaitseväe väeliikide ja logistikakeskuse ülemad ning peastaabi operatiivosakonna ülem külastasid täna Läänemere aasta suurimat mereväeoperatsiooni.

Kolonel Indrek Sirel, kolonel Peeter Hoppe, kolonel German Kesa ja major Jaak Tarien said ülevaate operatsiooni käigust, miinide kasutamisest Läänemerel ning külastasid operatsiooni staapi ja Eesti-Saksa-Ameerika Ühendriikide tuukrite sihtüksust.

«Nähtud mitmerahvuselise staabi koostöövõimelisus on muljetavaldav,»“ütles kolonel Hoppe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles