USA president George W. Bush saabus Eestisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president George W. Bush Eestisse jõudes.
USA president George W. Bush Eestisse jõudes. Foto: Raigo Pajula

Ameerika Ühendriikide president George W. Bush saabus täna õhtupimeduses esimese ametisoleva USA riigipeana Eestisse.

USA presidendi lennuk Air Force One maandus maailma võimsaima riigi juhiga pardal ülirange valve alla seatud Tallinna lennuväljal kella veerand üheteist ajal hilisõhtul.

Bushi saadab ametlikul visiidil Eestisse ka USA riigisekretär Condoleezza Rice ja mitmesajast Valge Maja ametnikust koosnev delegatsioon, mis toimetati samal ajal Tallinnasse teise lennukiga.

Kõrgeid külalisi olid lennujaamas vastu võtmas Eesti välisminister Urmas Paet ja suursaadik USAs Jüri Luik, samuti USA suursaadik Eestis Aldona Wos. Kohal oli ka Eesti välisministeeriumi protokolliülem.

Lennujaamast suundus USA riigipea korteež veidi hiljem Tallinna kesklinna suunas. Tartu maantee äärde olid George W. Bushi tervitama tulnud sajad inimesed.

Homme hommikul kohtub Bush kõigepealt Kadriorus Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvesega. Seejärel suundub Ühendriikide liider edasi Toompeale, kus teda ootab Stenbocki majas peaminister Andrus Ansip.

Eesti ja USA riigijuhtide kohtumistel kavatsetakse arutada NATO ja uute demokraatiate tuleviku üle, samuti tulevad kõne alla missioonid Afganistanis ja Iraagis ning lühidalt ka eestlaste viisavabadus USAsse reisimisel.

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul peab USA presidendi täna alanud visiiti hinnates meeles pidama, et ilma USA toetuseta poleks Eesti saanud vabaks ega liitunud NATO ja Euroopa Liiduga, vahendab ETV24.

«Inimesed peavad mõtlema, kus me oleksime, kui me ei oleks saanud NATOsse, kui ei oleks olnud mittetunnustamispoliitikat. Mittetunnustamispoliitika tegi ju USA ja teised hakkasid seda tasapisi järgima,» ütles president intervjuus Aktuaalsele kaamerale.

Bush ja Ilves annavad Eesti Panga ruumides pärast homset kohtumist ka ühise pressikonverentsi. Rahvusooperis Estonia toimub seejärel Bushi visiidi töölõuna.

USA president kohtub teisipäeval Stenbocki majas ka inimestega, kes on Eesti kogemusi ka teistes riikides jaganud, nagu näiteks endine peaminister Mart Laar, e-riigi arendaja Ivar Tallo, päästeameti endine juht Mati Raidma, politseinik Oliver Purik ja välismissioonidel teeninud kaitseväelased kapten Janno Märk ja vanemveebel Enn Adoson.

Täna päeval saabusid Ühendriikidest Eestisse Bushi visiiti kajastama ka ligi 150 ajakirjanikku.

Tallinnast sõidab USA president George W. Bush teisipäeva pärastlõunal edasi Riias toimuvale NATO tippkohtumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles