NSVLi ja natsisümboolika avalik kasutamine muutub karistatavaks

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plagud neonatsisümboolikaga.
Plagud neonatsisümboolikaga. Foto: AP / Scanpix

Valitsus kiitis heaks ja otsustas saata riigikogule arutamiseks karistusseadustiku muudatused, millega muudetakse karistatavaks vaenu õhutamisega seotud okupatsioonirežiimide sümbolite avalik kasutamine.

Seaduse vastavasisulise sätte senine sõnastus on valitsuse hinnangul ebatäpne, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Täiendatud süüteo koosseisuga on eelnõu kohaselt hõlmatud Nõukogude Liidu ja tema liiduvabariikide, samuti Saksa Natsionaalsotsialistliku Töölispartei (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP) ja SSi (Schutzstaffel) ametlik sümboolika või selle selgelt äratuntava osa avalik eksponeerimine ja levitamine.

Keelatava sümboolika hulka kuuluvad ka vastavad ajaloolised lipud, vapid ja muu ametlik sümboolika, kui nad on tuvastatavad.

Samuti piisab, kui keelatud sümbol on esitatud osaliselt, kuid selgelt äratuntava, keelatud osaga.

Kuigi sümbolite loetelu ei ole ammendav, on eelnõus toodud välja okupatsioonirežiimide sümbolid, mille kasutamine on ajaloolistel põhjustel teistest sümbolitest suurema tõenäosusega vaenu õhutav.

Justiitsminister Rein Lang rõhutas et kindlasti ei ole tegemist nende sümbolite täieliku keelustamisega.

«Näiteks ei kavatse me piirata näidendites või uurimistöödes sümboolika kasutamist,» selgitas ta. «Samuti ei ole pronkssõduri juurde kogunemine vaenu õhutamine, kuid seal punaste lippudega lehvitamine on kindlasti vaenu õhutamine ja see peaks olema karistatav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles